Čeprav je od leta 2009 poslanec v Evropskem parlamentu, pa je vselej budno spremljal politično dogajanje v Sloveniji. Foto: BoBo
Čeprav je od leta 2009 poslanec v Evropskem parlamentu, pa je vselej budno spremljal politično dogajanje v Sloveniji. Foto: BoBo
Milan Zver v prostem času najraje igra tenis in šah, kot minister za šolstvo in šport pa se je preizkusil tudi kot član vladne nogometne ekipe. Foto: BoBo
Kot minister za šolstvo in šport je največ medijske pozornosti pritegnil z uvedbo brezplačnega toplega obroka za vse dijake. Foto: BoBo
Milan Zver je leta 2007 pritegnil tudi pozornost tabloidov, ko se je prvič v javnosti pokazal s svojo sedanjo ženo Andrejo Valič Zver. Foto: BoBo

Predsedniški kandidat Milan Zver se je rodil leta 1962 na tedanji dan mladosti v Ljubljani. Večino svojega otroštva je preživel na Štajerskem na Destrniku, kjer je dokončal osnovno in srednjo šolo, preden ga je izobraževalna pot pripeljala nazaj v prestolnico, natančneje na tedanjo Fakulteto za sociologijo politične vede in novinarstvo (danes FDV).

Njegovo zanimanje za politiko izvira že iz študentskih časov. Leta 1987 je tako diplomiral iz smeri političnih ved in novinarstva, v diplomskem delu pa je analiziral koncepte demokracije v slovenskem katoliškem tisku v obdobju med svetovnima vojnama. Na FSPN-ju je začel tudi svojo karierno pot kot mladi raziskovalec in pozneje asistent.

Politika je bila vselej rdeča nit njegovega raziskovalnega dela. Tako se je v magistrskem delu leta 1990 ukvarjal s politično mislijo slovenskih socialdemokratov med obema vojnama in vplivom "avstromarksizma" na modele demokracije. Čeprav je dve leti pozneje zapustil FSPN, je pozneje objavil vrsto člankov in monografij s področja politične misli ter predaval na drugih fakultetah. Leta 1999 je doktoriral s temo Avtonomizem pri Slovencih.

Prvi koraki pri Pučniku
Politično kariero je začel pred dvajsetimi leti v kabinetu tedanjega podpredsednika vlade Jožeta Pučnika, ki še danes Zveru predstavlja ideal politika. V kabinetu se je prvič srečal tudi z Janezom Janšo, kjer sta po besedah aktualnega predsednika vlade takoj postala "nerazdružljiva sodelavca" pri gradnji in razvoju stranke SDS. Svojo politično kariero je Zver nadaljeval na lokalni ravni, tako je bil med letoma 1994 in 1999 zaposlen kot sekretar mestnega sveta v Mestni občini Ljubljana.

Od lokalne ravni ga je politična pot najprej pripeljala na mesto svetnika v državnem svetu med letoma 1997 in 2002, preden je dve leti pozneje postal minister za šolstvo in šport v vladi Janeza Janše. Med medijsko odmevnejše poteze Zvera kot ministra velja izpostaviti uvedbo brezplačnega toplega obroka za dijake. Na področju športa pa so si Zvera najbolj zapomnili navijači Maribora zaradi njegovih prizadevanj pri obnovi stadiona Ljudski vrt.

Da se je Zver tudi v času, ko je bil minister, znal pošaliti, je med drugim dokazal tudi v MMC-jevi klepetalnici, ko je na poziv mariborskega navijača k nadaljnjemu navijanju odgovoril: "Nekoč sem navijal za Olimpijo, pa je propadla, nato za Beltince, pa isto ... ne kličite hudiča:)" Zver tedaj ni bil prvič v prostorih MMC-ja, saj je med študijem nekaj časa delal prav na predhodniku Multimedijskega centra RTV Slovenija - Teletekstu.

Nominiran za poslanca leta
Po koncu mandata Janševe vlade je Zver kandidiral na listi SDS-a za poslanca v Evropskem parlamentu in postal član poslanske skupine Evropske ljudske stranke. V Evropskem parlamentu je tudi član odbora za kulturo in izobraževanje ter namestnik v odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja. Letos ga je revija The Parliament magazine uvrstila med nominirance za nagrado evropski poslanec leta. Kljub izvolitvi v Evropski parlament pa ni zanemarjal dogajanja na domačem političnem parketu. Posebej pozorno je spremljal dogajanje okoli šolskega ministrstva in večkrat kritično ocenjeval delo svojega naslednika.

Čeprav je nekoč navijal za Olimpijo ter je svojo strokovno in politično pot začel v prestolnici, pa sam zase vselej pravi, da je Štajerec. Večkrat je tudi povedal, da se rad vrača na Destrnik k svoji mami in hčerki z družino. Hči Manca po medijski prepoznavnosti ne zaostaja veliko za očetom, saj so jo, potem ko je leta 2006 osvojila naziv Miss hawaian tropic, pogosto spremljali tabloidi.

Tudi na naslovnicah tabloidov
A tudi Zver sam se ni izognil tabloidom. Ti so se zanj začeli zanimati predvsem leta 2007, ko so se prvič pojavljale informacije o ljubezenskem razmerju z Andrejo Valič. Zaljubljenca sta tedaj tabloidom brez zadržkov spregovorila o svojem prvem srečanju in preteklih zakonskih zvezah. Takrat je Zver dejal, da mu je Andreja "dala nekaj, kar mu je manjkalo".

Kljub začetni odprtosti do medijev sta pred oltar stopila mimo tabloidov lani septembra. Poročni priči pa sta bila Zverov dolgoletni sodelavec Janez Janša in njegova življenjska sopotnica Urška Bačovnik Janša. Andreja Valič Zver, sicer direktorica Študijskega centra za narodno spravo, pa se posredno prek moža poteguje tudi za naziv prve slovenske prve dame z doktoratom.