Koalicijski partnerji so končali pogajanja o vsebini in kadrovskem delu koalicijske pogodbe. Zdaj čakajo, če bo DZ potrdil novo vlado, da bo ta lahko začela delati. Foto: MMC RTV SLO
Koalicijski partnerji so končali pogajanja o vsebini in kadrovskem delu koalicijske pogodbe. Zdaj čakajo, če bo DZ potrdil novo vlado, da bo ta lahko začela delati. Foto: MMC RTV SLO
Jorma Wiitakorpi
Nekdanji predsednik uprave finske Patrie je bil konec preteklega tedna znova v priporu zaradi suma korupcije. Foto: MMC RTV SLO
Letne vinjete naj bi bile na prodaj še pred začetkom decembra. Foto: MMC RTV SLO
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev je podal roko novemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, poleg tega pa je predsedniški mandat podaljšal s štirih na šest let. Foto: EPA
Zasedanje G-20
Voditelji držav skupine G-20 so na zasedanju v Washingtonu obljubili, da se bodo skupaj borili proti finančni in gospodarski krizi. Foto: EPA
Ljubljanski filmski festival je v teh dneh v kinematografe privabil na tisoče filmoljubov. Foto: MMC RTV SLO
Zrcalo tedna 16. 11. 2008
Utrip, 15. 11. 2008

Borut Pahor je kandidate za nove ministre in ministrice po dolgotrajnem usklajevanju s koalicijskimi partnericami predstavil v ponedeljek, v četrtek je seznam predal predsedniku DZ-ja Pavlu Gantarju, DZ pa bo o njih odločal konec naslednjega tedna. V 19-članski vladi bo, če bo ta potrjena, sedem nestrankarskih kandidatov in pet žensk, Pahor pa je prepričan, da bo ekipa sposobna premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

In kdo so člani ministrske ekipe? Ministrstvo za finance bo vodil France Križanič, ministrstvo za notranje zadeve bo prevzela Katarina Kresal, minister za zunanje zadeve bo Samuel Žbogar, minister za pravosodje Aleš Zalar, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, minister za delo, družino in socialne zadeve bo Ivan Svetlik, ministrstvo za gospodarstvo bo prevzel Matej Lahovnik, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vodil Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet Patrick Vlačič, minister za šolstvo in šport bo Igor Lukšič, minister za visoko šolstvo in tehnologijo pa Gregor Golobič. Ministrstvo za zdravje bo prevzel Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ministrstvo za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner, ministrstvo za razvoj Mitja Gaspari in ministrstvo za Slovence po svetu Boštjan Žekš.

Nove aretacije v zadevi Patria
Finska policija je sporočila, da so v zvezi z domnevnim podkupovanjem pri poslu z oklepniki priprli štiri visoke uslužbence podjetja Patria, med njimi tudi nekdanjega predsednika uprave Patrie Jormo Wiitakorpija. Dva so po zaslišanju izpustili, dva pa sta ostala v preiskovalnem zaporu. Policija je aretacije utemeljila s sumom sprejemanja daril in podkupovanja, enemu izmed aretiranih pa očitajo tudi industrijsko vohunjenje. V povezavi s tem so v Helsinkih in mestu Tampere izvedli tudi hišne preiskave.

V nekaj dneh bo na voljo milijon in pol letnih vinjet za osebna in 80.000 vinjet za motorna vozila. Prva pošiljka vinjet, ki jih je natisnil slovensko-češki konzorcij Riko-Optagilo, je prispela pretekli konec tedna, prodaja pa se bo zagotovo začela pred prvim decembrom, ko začnejo veljati nove vinjete. Te bodo veljale 14, ne pa 12 mesecev, torej do 31. januarja 2010.

NSi bo vodila Ljudmila Novak
Delegati NSi-ja so na predčasnem volilnem kongresu z 207 glasovi za in 28 neveljavnimi glasovnicami za novo predsednico stranke izvolili Ljudmilo Novak. Že pred tem je njen edini protikandidat, župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk, svojo kandidaturo za prvega moža stranke umaknil, saj je dejal, da njegov čas še ni prišel.

Tretja nedelja v novembru velja za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, razlog za dan spomina pa je preveliko število mrtvih in poškodovanih na cestah. Od leta 1954 so slovenske ceste zahtevale 22.769 življenj, od osamosvojitve je na cestah umrlo 6.096 ljudi, skoraj 200.000 pa se jih je poškodovalo.

Območje evra prvič v recesiji
Območje evra je prvič v zgodovini padlo v recesijo, je sporočil Evropski statistični urad Eurostat. Kot kažejo podatki, že drugo drugo četrtletje zapored ugotavljajo negativno gospodarsko rast, po tehnični definiciji pa gospodarstvo zapade v recesijo po dveh zaporednih četrtletnih padcih rasti. Bruto domači prozvod je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim v območju evra in v celotnem EU-ju padel za 0,2 odstotka.

Zmaga Obame še vedno odmeva
V svetu še vedno odmeva zgodovinska zmaga demokrata Baracka Obame na ameriških predsedniških volitvah. Ves svet upa vanj, celo ruski predsednik Dmitrij Medvedjev si želi, da bi novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama, ki je obljubil odmik od osemletne politike Georgea Busha, pomagal popraviti napete odnose med Rusijo in ZDA. Po drugi strani pa se v ZDA pojavljajo ugibanja in vse bolj številne stave, ali in kdaj bo Barack Obama postal žrtev atentata.

Voditelji držav skupine G-20 so na vrhu v Washingtonu podprli ukrepanje zoper finančno krizo, zavzemajo pa se za reformo svetovnega finančnega sistema, boljšo regulacijo finančnih trgov in večji vpliv držav v razvoju. Tako so sprejeli le glavne smernice, niso pa se dogovorili o usklajevanju glede znižanja obrestnih mer ali omejevanja javnih izdatkov. Dokument določa 31. marec kot zadnji rok za konkretne predloge o globalni recesiji, nadzoru in tržni transparentnosti.

Fritzl obtožen, lahko se pritoži
Proti Josefu Fritzlu, ki je 24 let v kleti zadrževal hčer in imel z njo sedem otrok, so vložili obtožnico zaradi umora enega izmed njegovih otrok. Poleg tega se bo moral 73-letni Fritzl, ki je od aprila, ko je izbruhnil škandal, v zaporu, zagovarjati še zaradi suženjstva, posilstva, odvzema prostosti, hude prisile in krvoskrunstva. Obtožnica je dolga 27 strani, Fritzl pa ima dva tedna časa, da se nanjo pritoži.

Svet je ta teden spomnil 90-letnice konca prve svetovne vojne, medtem pa v Kongu še vedno poteka krvava vojna, kjer trpijo predvsem civilisti. Ruski poslanci so potrdili predlog za podaljšanje predsedniškega mandata s štirih na šest let, ki ga je predlagal predsednik Medvedjev. V tej potezi mnogi vidijo zakonit način za vrnitev Vladimirja Putina na predsedniški položaj.

Liffe v kino privabil na tisoče navdušencev
V Ljubljani in Mariboru se je začel 19. ljubljanski filmski festival (Liffe), ki v 13 dneh ponuja 108 filmov, ki so razvrščeni v deset kategorij. Letošnji Liffe je zaznamovala rekordna prodaja kart, saj so samo v predprodaji prodali več kot 33.000 kart. Poleg Liffa v Ljubljani poteka tudi knjižni sejem Frankfurt po Frankfurtu. Britanski princ Charles je praznoval svoj 60. rojstni dan.

Novak Djoković zmagovito končal sezono
Na športni sceni je odmevala zmaga odbojkarjev ACH Volleyja, ki so upravičili vlogo favoritov in v 2. krogu Lige prvakov s 3:1 v nizih premagali avstrijski Aon Hotvolleys. V naslednjem krogu bo ACH 10. decembra gostil francoski Beauvais.

V Šanghaju se je končala letošnja teniška sezona. Srb Novak Djoković je v finalu zaključnega mastersa s 6:1 in 7:5 premagal Nikolaja Davidenka. Tako je Srbiji zagotovil prvo zmago na turnirju, kjer igra osem najboljših igralcev sveta, sebi pa je priigral 1,24 milijona dolarjev in deset točk zaostanka za lanskim zmagovalcem Rogerjem Federerjem na novi ATP-lestvici.

B. T.

Zrcalo tedna 16. 11. 2008
Utrip, 15. 11. 2008