Na izboru za pesem Evrovizije je slavil Norvežan. Foto: Reuters
Na izboru za pesem Evrovizije je slavil Norvežan. Foto: Reuters
Papež v Sveti deželi
Papež Benedikt XVI. je obiskal Bližnji vzhod. Foto: EPA
Istrabenz
Istrabenz je po dveh dneh odločanj dobil novega predsednika uprave, Bogdana Topiča. Foto: MMC RTV SLO

Predsedniki parlamentarnih strank so na tretjem posvetu s Pahorjem večinsko podprli dopolnila k Rehnovemu predlogu za reševanje mejnega spora. Dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna so podprle vse koalicijske stranke, torej SD, LDS, Zares in DeSUS, in opozicijski SDS, medtem ko SNS ter SLS dopolnil ne podpirata.
Zunanji minister Samuel Žbogar je nato Ollija Rehna v petek po telefonu seznanil s slovenskim odgovorom na njegov predlog.

Konec tedna smo dobili novo, že 54. zmagovalno skladbo izbora za pesem Evrovizije. Na tekmovanju v Moskvi je prepričljivo slavil Norvežan beloruskega rodu Alexander Rybak, ki je zapel pesem Fairytale (Pravljica). Tekmovanje je tudi letos potekalo v treh delih - dva predizbora in finalni izbor. Slovenskim predstavnikom se ni uspelo uvrstiti v finale.

Papež obiskal Sveto deželo
Papež Benedikt XVI. je obiskal Bližnji vzhod. Med obiskom spominskega centra holokavsta v Izraelu je obsodil holokavst in pozval k večnemu spominu na njegove žrtve. Obiskal je tudi več svetih krajev za muslimane, Jude in kristjane, na koncu pa med obiskom Kristusovega rojstnega kraja, Betlehema, izrazil podporo Vatikana za oblikovanje neodvisne palestinske države.

Nadzorni svet Istrabenza je 12. maja po dveh dnevih pogovorov za predsednika uprave imenoval dozdajšnjega člana uprave Bogdana Topiča. Kandidatov za predsednika ali člana uprave koprske holdinške družbe je bilo pet. Nadzorniki so med njimi izbrali še dva člana uprave - dozdajšnjega prvega moža uprave Igorja Bavčarja in svetovalca za kontroling v Istrabenzu Rudija Grbeca.

SV postal polnoleten
Slovenska vojska je praznovala 18. obletnico delovanja - za začetek delovanja Slovenske vojske v samostojni Sloveniji velja 15. maj 1991, ko se je še v okviru Teritorialne obrambe začelo služenje obveznega vojaškega roka slovenskih nabornikov. 120 nabornikov je takrat vojaški rok služilo v 710. učnem centru v Pekrah, 180 pa v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.

Državna volilna komisija je potrdila vseh 12 vloženih kandidatnih list za volitve v Evropski parlament. Za sedem poslanskih mest v Evropskem parlamentu se bo potegovalo 81 kandidatov, med njimi je 42 moških in 39 žensk.

Svet Evrope pod slovenskim vodstvom
Slovenija je od Španije prevzela polletno predsedovanje Svetu Evrope. Predsedovanje najstarejši vseevropski mednarodni organizaciji je v Madridu uradno prevzel zunanji minister Samuel Žbogar. Slovenija je predsedovanje tej organizaciji prevzela med njeno 60. obletnico, njena članica pa je od leta 1995.

V BiH-u so na podlagi mednarodne tiralice prijeli hrvaškega poslanca Branimirja Glavaša, ki je bil obsojen vojnih zločinov. Hrvaškemu poslancu Branimirju Glavašu je sodišče v BiH-u odredilo 40-dnevni pripor, v tem času pa se bodo odločili, ali ga bodo izročili Hrvaški.

Na parlamentarnih volitvah v Indiji je, kot kažejo prve projekcije in delni uradni izidi, prepričljivo zmagala vladajoča Kongresna stranka. Premier Singh se je volivcem zahvalil za množično podporo. Volilna komisija še naprej nadaljuje preštevanje več kot 400 milijonov glasovnic.

Demanjuka deportirali v Nemčijo
Osumljenec za nacistične zločine med 2. svetovno vojno, 89-letni John Demjanjuk, je prispel v Nemčijo, potem ko so ga ZDA kljub prvotnemu nasprotovanju deportirale. Na sodišču je odgovarjal na obtožbe o vpletenosti v poboj 29.000 Judov med drugo svetovno vojno.

Šrilanški predsednik je oznanil vojaško zmago nad uporniškimi Tamilskimi tigri po 26 letih državljanske vojne. Razglasitev zmage je sledila po tem, ko je vojska sporočila, da je zavzela še zadnje obalno območje na severovzhodu države, ki so ga nadzirali Tamilski tigri.

Pred 30 leti splezali na najvišjo goro sveta
Pred 30 leti je Slovencem uspelo tisto, kar je bil tudi za Reinholda Messnerja neverjeten podvig: po zahodnem grebenu so osvojili Mount Everest. Na vrh najvišje gore na svetu sta splezala Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj, dva dni pozneje pa še Stane Belak in Splitčan Stipe Božič.

Začel se je filmski festival v Cannesu: 12 dni predstav, intervjujev, rdečih preprog in veseljačenja v letovišču na francoski rivieri bo prvič odprl animirani film. 62. izdajo največje prireditve filmskega sveta je uvedel družinski film v 3D-sistemu z naslovom Up (Kvišku).

T. K.