Vse najboljše, Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Vse najboljše, Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Utrip, 27. 6. 2009

Ob slovesnosti pred dnevom državnosti je predsednik države Danilo Türk dejal, da smo Slovenci izkazali domoljubje v vseh odločilnih trenutkih zgodovine. Pred osemnajstimi leti je Slovenija stopila na pot suverenosti in neodvisnosti. "Danes, po osemnajstih letih, smo na koncu pomembnega dela te poti. V človeškem življenju je osemnajsti rojstni dan tudi čas polnoletnosti," je dejal predsednik in dodal, da čas polnoletnosti prinaša nove odgovornosti in zahteva pravo mero zrelosti. "Vam, ki ste v boju tvegali največ, in tistim, ki ste v bojih izgubili najdražje, gre danes, ob polnoletnosti države, največja zahvala," je dodal.

Ulice središča glavnega mesta so v soboto, le dober dan po napadu na novinarja in aktivista Mitjo Blažiča, v mavrično obarvali istospolno usmerjeni in njihovi somišljeniki - zgodila se je deveta Parada ponosa.

Nadzorni svet Istrabenza je v ponedeljek sprejel odstop Igorja Bavčarja, sicer dosedanjega člana uprave družbe.

Kriminalisti so v torek prvaku SDS-a Janezu Janši vročili vabilo na zaslišanje zaradi suma izdaje tajnih podatkov. "Če vabilo ne bo umaknjeno, se bom zaslišanja udeležil." Gre za nadaljevanje marca začete "zgodbe", ko je Janša v Odmevih citiral izjavo predsednice LDS-a na enem izmed sestankov vodij parlamentarih strank o odnosih s Hrvaško leta 2007.

Predsedniki parlamentarnih strank si po končanju Rehnovega procesa želijo, da bi se proces pogajanj o meji s Hrvaško pod okriljem EU-ja nadaljeval, saj je bil dosežen velik napredek.

Iz nacionalnega referenčnega laboratorija za influenco so v soboto potrdili še četrti primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1).

Vrata je odprl največji slovenski festival. Ne glede na to, da je Mariboru zaradi finančne in gospodarske krize grozil umik Lenta, letošnji 17. festival štajerske prestolnice ponuja marsikaj zanimivega. Festival bo na Dravskem obrežju trajal do 11. julija.

Iranski Svet varuhov je sicer priznal, da je na volitvah do določenih nepravilnosti prišlo. A naj te ne bi imele odločilnega vpliva na rezultat. Kljub temu, da so se množični protesti na ulicah končali, Iranske oblasti nadaljujejo povolilno medijsko in diplomatsko ofenzivo.

V 50. letu se je zaradi zastoja srca končalo življenje kralja popa. Datum pogreba glasbene ikone še ni znan, a kot kaže, se bo od enega najbolj priljubljenih glasbenikov poslovilo rekordno število ljudi.

Med špotrnimi dogodki pa izpostavljamo protestni odstop Jureta Robiča med njegovim naskokom na peti naslov zmagovalca surovega RAAM-a. "Na RAAM-u sem zmagal štirikrat in vedno sem sledil vsem pravilom in dolžnostim. Ponosem sem na to in vem, da sem najboljši kolesar v zgodovini RAAM-a."

V začetku tedna se je začel največji teniški turnir na svetu. V prvem krogu so nastopili trije Slovenci, ki so skupaj osvojili le en niz. A ta ne preveč zavidljiva statistika v resnici skriva izjemen uspeh, saj sta Luka Gregorc in Grega Žemlja postala prva Slovenca, ki sta se prebila v glavni del žreba na katerem koli turnirju za grand slam. Pri tem gre pohvaliti predvsem Gregorca, ki se je proti 15. nosilcu Tommyju Robredu izjemno upiral.

Utrip, 27. 6. 2009