Zunanji minister Žbogar je izrecno poudaril, da je slovenska diplomacija glede mejnega spora s Hrvaško v Bruslju lobirala kot še nikoli doslej. Foto: EPA
Zunanji minister Žbogar je izrecno poudaril, da je slovenska diplomacija glede mejnega spora s Hrvaško v Bruslju lobirala kot še nikoli doslej. Foto: EPA
Dan zmage
9. maja, na dan zmage, je v Ljubljani potekal tradicionalni Pohod ob žici. Foto: MMC RTV SLO
Mirela Korač
Mis Universe je postala 22-letna Ljubljančanka Mirela Korač. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija ima z Evropsko unijo odprto še eno fronto: vinjete. Vlada se je odločila, da bo uvedla tedenske, mesečne in letne vinjete, polletne pa odpravila. Iz soseščine je slišati, da so tudi nove cene vinjet, zlasti tedenskih, previsoke.

Patria. Okrožno sodišče v Helsinkih je zaradi afere Patria izdalo priporni nalog v odsotnosti za Rudolfa Lebana in Jureta Cekuto, saj naj ne bi želela sodelovati.


Vlada je na seji sprejela predloga novel zakonov o javnih financah in jamstveni shemi, v kateri je "vgradila" prepoved dajanja posojil za menedžerske prevzeme.

Nadzornikom Istrabenza so se predstavili kandidati za predsednika in člane uprave. Igor Bavčar po neuradnih podatkih ostaja kandidat za člana uprave.

Prvi mož SDS-a Janez Janša je na kongresu stranke napovedal predlog ustavnih sprememb, ki naj bi vodile v "drugo slovensko republiko".

Ljubljana je 9. maja, ko so leta 1945 v mesto vkorakali partizani, s številnimi prireditvami praznovala dan zmage.

Začela se je uradna kampanja za volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale 7. junija.

Papež Benedikt XVI. je prispel v Jordanijo, kjer se je začela njegova turneja po Bližnjem vzhodu, ki bo izjemno zahtevna in nevarna.

V Sloveniji za zdaj ni virusa nove gripe. Po svetu, tudi na Kitajskem, je doslej zbolelo več kot 4.300 ljudi v 29 državah.

Upor, ki ga je skupina gruzijskih vojakov sprožila v vojašnici v bližini Tbilisija, je končan. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je Rusijo obtožil, da je bilo to njeno maslo. Nato pa je v tej državi začel vojaške vaje.

Letošnjo literarno nagrado vilenica prejme italijanski pisatelj Claudio Magris.

Maribor je po šestih letih spet državni prvak. Šampionsko ekipo je sestavil športni direktor Zlatko Zahovič,

Slovenski rokometni prvak Celje PL je v svoj mozaik za naslednjo seono dodal še enega svojega nekdanjega asa Renata Vugrinca. Celjani so se pred tem že okrepili z Urošem Zormanom in Alešem Pajovičem.

Kdo lahko ustavi Jensena Buttona? Kot kaže, niti njegov moštveni kolega Rubens Barrichello ne. Britanec je na 5. dirki sezone formule ena osvojil četrto zmago.

Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču smo dobili mis Universe za leto 2009 - to je postala 22--letna Ljubljančanka Mirela Korač.

V Cannesu je slavil avstrijski režiser Michael Haneke: najvišjo nagrado, zlato palmo, je dobil njegov Beli trak, ki se je za nameček okitil še s pohvalo ekumenske žirije in nagrado kritike FIPRESCI.

B. R.