Kučan naj bi ponudil rešitev za nezadovoljstvo nekaterih starih članov SD-ja. Foto: EPA
Kučan naj bi ponudil rešitev za nezadovoljstvo nekaterih starih članov SD-ja. Foto: EPA
Saška Lendero
Kučan naj bi eno izmed treh podpredsedniških mest ponudil pevki popularne glasbe Saški Lendero. Foto: RTV SLO

Ime nove stranke še ni znano, njena ustanovna skupščina pa naj bi bila 2. maja v Novi Gorici, je Kučan povedal na eni izmed novomeških radijskih postaj. Kučanov ponovni vstop na politični parket sicer ni presenečenje, saj se je po porazu levice na volitvah leta 2004 vseskozi omenjala ta možnost, dokončno pa se je, kot kaže, odločil zaradi razmer v LDS-u. Januarja je namreč zatrjeval, da lahko omenjena stranka še vedno reši probleme.

Zares s Kučanom ali na svoje?
Ali bo Kučan v svoje vrste povabil tudi poslance, ki so pred kratkim izstopili iz LDS-a in ustanovili gibanje Zares, še ni znano.

Špekulira se tudi, da bi se mu lahko pridružili nekateri starejši člani Socialnih demokratov Boruta Pahorja, ki so nezadovoljni z novonastalim položajem po vstopu Toneta Ropa, Marka Pavlihe, Darje Lavtižar Bebler in Milana M. Cvikla v stranko.

Javnost na njegovi strani
Kot je Kučan razkril v pogovoru za MMC, so ga k odločitvi spodbudile ugodne napovedi Politbarometra, raziskava Centra za raziskovanje javnega mnenja. Ta je pokazala, da bi, če bi na parlamentarnih volitvah s svojo stranko ali listo nastopil Milan Kučan, za njegovo listo glasovalo 30 odstotkov vprašanih, na 55 odstotkov vprašanih pa Kučanova odločitev ne bi vplivala.

"Politika je resna stvar," je dejal Kučan. "A sam sem bil vedno ljudski človek," še utemeljuje napovedi, da bo poleg nekdanjih tesnih sodelavcev in gospodarstvenikov, ki so izgubili moč po nastopu vlade Janeza Janše, v stranko povabil tudi nekatere priljubljene osebnosti. Tako naj bi podpredsedniško mesto zasedla Saška Lendero, ki ne skriva simpatij do vstopa v politiko.

Danes 66-letni Milan Kučan, diplomirani pravnik, je bil dva mandata predsednik Slovenije. Prvi predsednik samostojne Slovenije je postal leta 1992, po izteku petletnega mandata je kandidiral še enkrat in ponovno zmagal. Drugi mandat se mu je iztekel leta 2002. Leta 2001 je prejel naziv politične osebnosti desetletja.

C. R.