Foto:
Foto:
Dan po razglasitvi neodvisnosti so iz vojašnic JLA zapeljali tanki.

25. junija 1991 je slovenska skupščina uresničila plebiscitarno odločitev za samostojno državo. Na ta dan v Sloveniji praznujemo dan državnosti.

Sprejet je bil ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in deklaracija o neodvisnosti, nova grb in zastava pa sta bila določena že dan prej.

Drnovšek za usmeritev v prihodnost
Pomirimo se z zgodovino in usmerimo našo energijo v prihodnost, je na letošnji osrednji proslavi od dnevu državnosti včeraj zvečer dejal Janez Drnovšek. Slovenski predsednik je poudaril, da so temeljni cilji Slovenije dostojno življenje vsakega državljana in dodal, da so socialne razlike sicer neizogibne, ne smejo pa biti prevelike.

Na plebiscitu za samostojno državo
V razpravah o možnem položaju Slovenije v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji so leta 1990 še omenjali konfederacijo, vendar je bil 6. decembra sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Izveden je bil 23. decembra 1990, izid pa so razglasili 26. decembra 1990. Volilni upravičenci so se izrekli za samostojno in neodvisno državo. 26. december je postal državni praznik, dan samostojnosti.

25. junija 1991 je slovenska skupščina uresničila plebiscitarno odločitev. S tem se je formalno začela suverenost republike, ki so jo slovesno razglasili dan pozneje, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dan zatem, 27. junija 1991, pa se je začela desetdnevna vojna za Slovenijo.

Pot med mednarodno priznane države
V noči s 26. na 27. junij 1991 so oklepne enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) prestopile hrvaško-slovensko mejo, druge pa so se iz vojašnic v Sloveniji pomikale proti ciljem na meji in proti letališču na Brniku. Pri Pogancih med Metliko in Novim mestom so 27. junija zjutraj padli prvi streli.

Ves čas spopadov so tekla diplomatska prizadevanja, ki so 7. julija 1991 s posredovanjem Evropske skupnosti pripeljala do podpisa Brionske deklaracije. Osamosvojitveni proces je bil za tri mesece ustavljen, JLA pa se je odpovedala nadaljnjim posegom v Sloveniji. Jugoslovanska vojska je 25. oktobra 1991 dokončno zapustila republiko.

Med pripadniki teritorialne obrambe so bili štirje mrtvi, 89 pa ranjenih. Med slovenskimi miličniki so bili štirje mrtvi in 22 ranjenih. Ubitih je bilo 15 civilistov. V vojni je na strani Jugoslovanske ljudske armade padlo 39 in bilo ranjenih 163 vojakov.

22. maja 1992 je Slovenija postala polnopravna članica Združenih narodov, 29. marca letos članica zveze Nato, 1. maja letos pa članica Evropske unije.

Povezave

Zveza veteranov vojne za Slovenijo
www.zvvs.si/Strani/Vojna1991.htm

Wikipedija - prosta enciklopedija sl.wikipedia.org/wiki/Slovenska_osamosvojitvena_vojna