Slovenski policisti so 27. junij posvetili spominu na upor agresorju na slovenskem ozemlju in spominu na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991. Foto: BoBo
Slovenski policisti so 27. junij posvetili spominu na upor agresorju na slovenskem ozemlju in spominu na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991. Foto: BoBo
Borut Pahor
Pahor je prepričan, da je v Sloveniji preveč želje po porazu nasprotnikov kot želje po zmagi zaveznikov, preveč je nestrpnosti in želje po maščevanju in premalo sprave in pripravljenosti po odpuščanju, preveč pripravljenosti na povprečnost in premalo navdiha za odličnost, preveč je dvoma in nezaupanja in premalo samozavesti in medsebojnega spodbujanja. Foto: BoBo

Odvisni smo od slehernega posameznika. Kot narod smo odvisni od tega, ali lahko skupine posameznikov znova razvijejo ideje, ki bodo prevzele narod in nas bodo peljale naprej.

Borut Pahor
Holmec
Na Holmcu sta umrla tudi dva slovenska policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Foto: MMC RTV SLO
27. junija praznuje slovenska policija

Pučnik, Bučar, Oman, Janša, Bavčar, Rupel, Kučan, Drnovšek, oba Hribarja, Šuštar in še kdo, je zaslužne za osamosvojitev na slovesnosti na Holmcu našteval premier Borut Pahor.

Pahor se je v govoru vprašal, kdo smo Slovenci po 20 letih. "Smo maloštevilen, a žilav narod. V dveh desetletjih neodvisnosti je veliko dosegel, marsikaj zamudil in zgrešil, a uživa zavoljo svojih dosežkov veliko spoštovanje širom sveta," si je odgovoril.

"Kaj hočemo Slovenci dvajset let kasneje? Hočemo mir in prijateljsko sosedstvo, hočemo dostojno živeti od svojega poštenega dela. Terjamo več resnice in pravice, želimo pravičnejšo družbo, v kateri bomo svobodno razvili svoje osebne in nacionalne posebnosti," je dejal premier.

"Pučnik, Bučar, Oman, Janša, Bavčar, Rupel, Kučan, Drnovšek, oba Hribarja, Šuštar in še kdo, so veliko idejo samostojne države uspeli preleviti v skupno idejo. Vse ostalo je legenda. Vključno s pogumom milice in teritorialne obrambe. Takrat sta zavarovali osamosvojitev pred agresijo. Njim vsem gre današnja čast in slava," je poudaril v govoru na osrednji slovesnosti ob dnevu policije. Dejal je še, da ne vidi nepremagljivih ovir do nadaljnjih uspehov.

"Slovenci smo doslej stali in obstali, zdaj moramo naprej"
"Velike spremembe so bile najprej ideja pogumnih posameznikov in ozkih manjšin," je spomnil in dodal, da se je zamisel o samostojni državi rodila v krčih, hudih dvomov in kritik večine, ker je šlo za idejo, ki je na prvi pogled zrla onkraj mogočega. "Slovenci nimamo drugega razen izjemnih lepot naše domovine in sposobnosti naših ljudi," je zatrdil.

"Slovenci smo doslej stali in obstali, zdaj moramo naprej. Vidim Slovenijo solidarno, a tekmovalno. Vidim Slovenijo bolj pravično, a ne egalitarno. Vidim Slovenijo, pomirjeno med seboj, s pravico do razlik, glede pogleda na preteklost in prihodnost. Vidim Slovenijo, ki ostaja močno socialna povezana in nacionalno zavedna. Vidim Slovenijo, ki se zna spoštovati in je spoštovana v svetu. Slutim tako prihodnost in jo hočem zaradi sebe, zaradi vas, zaradi mojega otroka in zaradi vaših otrok in zaradi vseh tistih po svetu, ki sanjajo enake sanje. Sanje danes niso samo dovoljene, danes so nujne," je še povedal Pahor.

27. junij - dan slovenske policije
Slovenski policisti so 27. junij posvetili spominu na upor agresorju na slovenskem ozemlju in spominu na spopad policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec leta 1991.

Po razglasitvi Temeljne ustavne listine o neodvisnosti Republike Slovenije 25. junija 1991 in slovesni razglasitvi odločitve za lastno državo dan pozneje se je v noči na 27. junij z napadom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) začela desetdnevna osamosvojitvena vojna.

Že na njen prvi dan so se policisti na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA, zaradi česar so ta dan izbrali za svoj praznik.

Odkrili spomenik padlima na Holmcu
Policisti se ob tem spominjajo v vojni za Slovenijo padlih šestih policistov, med katerimi sta na Holmcu umrla Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Njima v spomin so na prireditvi odkrili spomenik koroškega arhitekta Boruta Bončine.

Slovesnosti so se poleg slavnostnega govornika premierja Boruta Pahorja udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, predsednik združenja Sever Miha Molan in policisti z vse Slovenije.

Odvisni smo od slehernega posameznika. Kot narod smo odvisni od tega, ali lahko skupine posameznikov znova razvijejo ideje, ki bodo prevzele narod in nas bodo peljale naprej.

Borut Pahor
27. junija praznuje slovenska policija