Možnost dolgotrajne oskrbe in zavarovanja za dolgotrajno oskrbo naj bi vsemu prebivalstvu omogočila dostopnost do storitev, ki jih potrebujejo, prednost pa bi dajala oskrbi na domu. Foto: EPA
Možnost dolgotrajne oskrbe in zavarovanja za dolgotrajno oskrbo naj bi vsemu prebivalstvu omogočila dostopnost do storitev, ki jih potrebujejo, prednost pa bi dajala oskrbi na domu. Foto: EPA
Pomoči ne potrebujejo le invalidi, ampak tudi starejši, ki zaradi starostnih bolezni ne zmorejo več v celoti poskrbeti zase. Foto: European Community

Število oseb, ki takšno pomoč potrebujejo se bo v naslednjih letih zaradi povečevanja števila prebivalstva, starejšega od 65 let, še povečevalo. To področje je država urejala predvsem prek programov ustanov, kot so domovi za ostarele in negovalni oddelki v bolnišnicah, ki pa so prezasedeni in niso primerni za vsakogar, saj je iztrganost iz domačega okolja za nekatere ljudi težko sprejemljiva.

Več kakovostne pomoči na domu
V Sloveniji so se v zadnjih letih postopoma razvile tudi oblike pomoči na domu, ki jih nudijo centri za socialno delo, domovi za starejše in specializirani zavodi.

Osebam, ki izpolnjujejo pogoje iz predpisov s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja ali zakonov, ki urejajo pravice vojnih veteranov, vojnih invalidov in invalidnih oseb je že zagotovljena finančna pomoč, med drugim v obliki dodatka za tujo pomoč in postrežbo.

Pomoč pri negi, nakupovanju, čiščenju in prevozih
Najpogostejša vrsta pomoči, ki jo potrebujejo starejši od 65 let, je pomoč pri osebni higieni in oblačenju, ki jo izvajajo negovalci, spremljanje k zdravnikom in specialistom, ki vključuje prevoz, in pomoč pri osnovnih gospodinjskih opravilih, kot sta čiščenje in priprava hrane.

Oktobra je bila najnižja vsota, ki jo kot pomoč pri plačilu storitev pomoči lahko prejme državljan, 129,20 evra. Osebe, ki pogojev za pridobitev finančne pomoči ne izpolnjujejo, morajo za plačilo morebitnih pomočnikov poskrbeti same.

Te težave naj bi rešil zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi uredil sistemsko zavarovanje za starejše in jim na domu omogočil oskrbo, enakovredno tisti v domovih za ostarele.

A.K.K.