Ravno te dni mineva eno leto od začetka afere Čista lopata. Foto: MMC RTV SLO
Ravno te dni mineva eno leto od začetka afere Čista lopata. Foto: MMC RTV SLO
Aretacija Dušana Črnigoja
Tudi prvi mož Primorja uradnega obvestila o obtožnici še ni prejel. Foto: MMC RTV SLO
Kontrolni stolp
V novem razpisu za gradnjo Kontrolnega centra kontrolni stolp ni predviden. Foto: MMC RTV SLO
Novo poglavje gradbene afere

Gre za kazniva dejanja po 2. in 1. odstavku 247. člena Kazenskega zakonika ter po 1. odstavku 248. člena Kazenskega zakonika. Obtožnica je vložena tudi zaradi pomoči pri kaznivem dejanju, so sporočili iz urada generalne državne tožilke, od koder sicer ne bodo posredovali nobenih izjav, potrdili so le, da gre za gradbeno zadevo.

Kot je za MMC dejal Boštjan Penko, odvetnik Ivana Zidarja, njegova stranka obtožnice še ni prejela, prav tako njene vsebine sam ne pozna, saj je o njej izvedel iz medijev. Sicer pa ne gre za nič nepričakovanega, tožilstvo je obtožbe napovedalo, je še dejal. Tudi Aleksander Čeferin, Zidarjev odvetnik ob lanski aretaciji, je dejal, da obtožnice niso prejeli, in ponovil, da ni nikakršnega dokaza, da bi Zidar storil kakšno kaznivo dejanje.

Uradne seznanitve ni prejel niti prvi mož Primorja Dušan Črnigoj, je dejal njegov zagovornik Gorazd Fišer, ki meni, da je bil medijski pritisk tako velik, da si tožilstvo ni moglo privoščiti, da ne bi vložili obtožnice. "Mislim, da v tej zadevi za tožilstvo, glede na to, kako je preiskava tekla in kaj se je v njej izkazalo, ne bo kruha," še pojasnjuje Črnigojev odvetnik.

Prav tako tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču niso želeli potrditi, ali so prejeli obtožnico, niti je komentirati, saj morajo preveriti, ali so obtoženi seznanjeni z obtožnico.

Leto dni od odmevne afere
Ravno te dni mineva leto od afere Čista lopata. Kriminalisti so takrat v okviru obsežne preiskave gospodarskega kriminala v odmevni akciji 12. februarja pridržali osem ljudi, med njimi tudi prvega moža SCT-ja Zidarja, predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in prvega moža Primorja Dušana Črnigoja. Vsi so bili kazensko ovadeni. Imen obtoženih za zdaj v uradu generalne tožilke ne navajajo.

Predmet preiskave kontrolni stolp
Kot je znano, je bil sporni posel, ki so ga kriminalisti takrat preiskovali, gradnja kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Za posel so SCT, Vegrad in Primorje oddali ponudbe, ki so se razlikovale le za nekaj sto evrov.

Član nadzorne komisije za gradnjo stolpa Tomaž Žibret, ki je takrat prav tako končal v priporu, naj bi pri tem dvema ponudnikoma obljubil, da bosta izbrana, obenem pa jima omogočil zamenjavo razpisne dokumentacije s popravljeno. Šest ljudi je bilo osumljenih dajanja, dva pa prejemanja daril.

Črnigojeva imuniteta
Po aretaciji je šesterica osumljenih končala v priporu, Črnigoja pa so zaradi imunitete, ki jo je imel kot državni svetnik, izpustili na prostost. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku so izpustili še preostale razen Žibreta, ki je v priprt ostal do petega marca. Teden dni po aretacijah je moral pred preiskovalnega sodnika tudi Črnigoj, saj mu državni svet imunitete ni vzpostavil.

Za Kontrolni center nov razpis
Že dan po tem je z mesta direktorja Kontrole zračnega prometa odstopil Srečko Janša, ki so ga nato še priprli zaradi suma korupcije. Razpis za gradnjo kontrolnega centra so znova objavili pred nekaj tedni, a tokrat gradnja kontrolnega stolpa ni predvidena. Za razpis naj bi se zanimalo 16 ponudnikov, med njimi tudi SCT, Vegrad in Primorje.

Preiskava se je nato še razširila v zvezi s posli na Obali, šlo pa naj bi tudi za davčno utajo, a tudi tukaj ni bilo konec zapletov, saj je policija Penku in Zidarju konec junija odvzela prostost, konec lanskega leta pa so ju še ovadili. Ovadba trdi, da sta se sešla Zidar kot osumljenec in Penko kot tožilec. Zadnji je tako osumljen zlorabe položaja, Zidar pa napeljevanja k zlorabi položaja.

E. S./S. Z.

Novo poglavje gradbene afere