Odlikovanje Tomaža Ertla je postalo prvokategorno politično vprašanje. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Odlikovanje Tomaža Ertla je postalo prvokategorno politično vprašanje. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Še več, obema, EPP in g. Daulu, članu Evropskega parlamenta, vodji poslanske skupine EPP, bo morebiti zabavno izvedeti, da so se stranke, ki so opozorile EPP na odlikovanje g. Ertla, prejšnje leto strinjale, da g. Ertl postane častni občan Jesenic. Včasih je primerno opozoriti, da je "vsa politika lokalna", kot je duhovito pripomnil Tip O'Neill, predsednik Türk pa bi dodal, da je lokalna politika večkrat manj dosledna in resna, kot bi morala biti.

Urad predsednika republike

SDS obžaluje, da dr. Danilo Türk vztraja pri svojem protiustavnem ravnanju, saj je z državnim odlikovanjem nagradil osebo, ki je odgovorna za teroristična dejanja v tujini in ki je dokazano kršila večino temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih v členih od 14 do 65 varuje II. poglavje ustave RS. Podelitev državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije oz. Udbe je posmeh celotni slovenski in evropski demokratični javnosti.

SDS
Danilo Türk in Tomaž Ertl
Zgodba z odlikovanjem Tomaža Ertla se še ni končala. Janez Janša pravi, da so odprte vse možnosti. Foto: MMC RTV SLO

Kot pravnik si ne znam predstavljati, v čem bi predsednik republike kršil ustavo, da bi ga državni zbor obtožil pred ustavnim sodiščem. Mislim, da to ni pravo sredstvo, pa tudi ne zdi se mi realno. Bolj realno se mi zdi, da bo opozicija želela doseči splošno razpravo v državnem zboru, kar je običajna metoda političnega boja. V državni zbor tudi celotna zadeva sodi, ne sodi pa na ulico ali ustavno sodišče.

Aleš Zalar
Türk odzive opozicije označil za čustvene
Türk o aktualnih zadevah
Türk vztraja: Odlikovanje podelil po tehtnem premisleku


O izjavi EPP-ja, ki navaja, da je bil Ertl nekoč vodja tajne komunistične policije Udba, in o resoluciji omenjene evropske stranke, ki primerja Udbo s Stasijem v Vzhodni Nemlčiji ter Securitate v Romuniji, je predsednik dejal, da v obeh manjka predstavitev razlogov, ki so ga napeljali k odlikovanju Ertla. Prepričan je, da to daje napačen vtis o razlogih za odlikovanje.

"EPP bi moral vedeti, da v Sloveniji komunizma že dolgo ni več"
"Čeprav so lahko bile med temi organizacijami morebitne podobnosti v bolj oddaljeni preteklosti, o čemer naj razpravljajo zgodovinarji, pa tega ne moremo reči za leto 1989, ko je policija v Sloveniji zavarovala deželo in njeno demokratično preoblikovanje brez prelivanja krvi. Ta primerjava je zato povsem zgrešena," trdi in dodaja, da bi morala poslanska skupina EPP-ja vedeti, da v Sloveniji komunizma že dolgo ni več in da vsiljevanje razprave o njegovem domnevnem obnavljanju zdaj nima prav nobenega smisla.

Predsednik je zato ponovil, da je Ertla odlikoval ob 20-letnici akcije Sever, ki jo je slovenska policija izvedla jeseni leta 1989. "Z akcijo se je Sloveniji uspelo zaščititi pred množičnim nasilnim zborovanjem, ki so ga organizirali srbski nacionalistični skrajneži pod vodstvom Slobodana Miloševića. Policijska operacija je bila velik podvig, v katerem je sodelovalo več kot 6.000 policistov in drugo osebje. S svojim posegom niso zaščitili le varnosti prebivalcev Slovenije, pač pa tudi njen prehod v demokracijo, ki je bila v tistem času še vedno krhka in nezmožna ubraniti se pred nasiljem," je zatrdil.
SDS: Türk se še naprej nesprejemljivo spreneveda
In ker so mu v Združenju Sever večkrat zatrdili, da je bila akcija do zdaj podcenjena in ji je bila v preteklih letih namenjena vse premajhna pozornost, je po tehtnem premisleku uslišal njihov predlog, da s srebrnim redom za zasluge, "ki se podeljuje zgolj za zasluge na področju obrambe in varnosti", odlikuje Tomaža Ertla, Tomaža Časa in Leopolda Jesenka. Organizacija vojnih veteranov je namreč po njegovem mnenju upravičeno ponosna na svoj prispevek k neodvisnosti, blaginji in demokratični preobrazbi Slovenije.

Vabljeni tudi k ogledu priloženih videov. V tistem, ki nosi naslov Türk o aktualnih zadevah, lahko poslušate, kaj je predsednik republike povedal o:
- (ne)odlikovanju Ertla in Faleža;
- primeru Nekrep;
- arbitražnem sporazumu;
- pokrajinah;
- ideološki polarizaciji ipd.


Na to predsednikovo utemeljitev so se že odzvali v SDS-u: "Ta izjava predstavlja nadaljevanje nesprejemljivega sprenevedanja. Če bi dr. Danilo Türk res želel dostojno počastiti spomin na akcijo Sever pred 20 leti, potem bi odlikovanje podelil bodisi Slovenski policiji bodisi veteranskemu združenju Sever, ki združuje neposredne udeležence akcije. Izjava dr. Danila Türka o nekredibilnosti Evropske ljudske stranke, ki je najmočnejša politična sila v Evropskem parlamentu in ki ji pripadajo tudi predsedniki vseh treh ključnih institucij EU-ja, pa je izraz nezaslišane arogance in podcenjevanje vrednot, na katerih je utemeljena Evropska unija," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ustavno obtožbo postavil pod vprašaj
Kaj pa je sicer predsednik povedal o domačih trenjih okoli odlikovanja? Odzivi SDS-a so po predsednikovem mnenju čustveni in ostri ter naj bi kazali na pomanjkanje spravljivosti ter pomanjkanje priznanja zaslug za konkretno akcijo Sever. O morebitni ustavni obtožbi zoper njega, o kateri razmišlja SDS, pa je predsednik dejal, da so v demokratični državi na voljo vsi ustavni in demokratični postopki, da pa je vprašanje, koliko so smiselni.

Na izjave presednika največje opozicijske stranke Janeza Janše o potrebi po obuditvi "slovenske pomladi" se je odzval z mnenjem, da tovrstna mobilizacija najverjetneje ni mogoča, saj trenutne razmere v državi niso podobne tistim iz leta 1988.

Prav tako je Türk komentiral očitke o neodlikovanju zdaj že pokojnega prvega slovenskega veleposlanika v Vatikanu, Štefana Faleža. Predlog za njegovo odlikovanje je bil podan že med predsedniškim mandatom Janeza Drnovška, obnove predloga pa med njegovim mandatom ni bilo, je poudaril in dodal, da to obžaluje, saj je Faleža poznal in spoštoval.
Nihče nima monopola nad osamosvojitvijo
Še pred tem je v uvodu razprave mladih o domoljubju v Vačah dejal, da nihče nima monopola nad osamosvojitvijo Slovenije. Ob tem je tudi dejal, da je domoljubje skupna vrednota, kar pomeni, da tudi nad domoljubljem nihče nima monopola. Po srečanju v Vačah je Danilo Türk na tiskovni konferenci spregovoril o aktualnih zadevah.

Prvak SDS-a Janez Janša je v ponedeljek dejal, da je Türk s podelitivjo državnega odlikovanja Tomažu Ertlu kršil člene ustave od 14 do 65. Napovedal je "resno razpravo v parlamentu" in določene konkretne korake. Katere, ni želel povedati, je pa dejal, da so odprte vse možnosti.

"Odlikovanje suverena pravica predsednika"
Za komentar smo danes povprašali pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Minister je za MMC dejal, da je predsednik, ko je presojal, komu bo in komu ne bo podelili odlikovanja, izvrševal ustavo, saj je to njegova suverena pravica. Po Zalarjevem mnenju se lahko postavi vprašanje primernosti odločitve, ne pa njene ustavnosti. Pravosodni minister bi morda storil drugače, a dodal, da "je zdaj, ko se je zadeva razplamtela, lahko biti pameten".

"Mislim, da ni dobro, da se na vsak način skuša ustvariti neki vrtinec okoli razmeroma nepomembne zadeve, kot je podelitev enega državnega odlikovanja. Upam, da bo tudi opozicija nekoliko omilila retoriko. Menim, da je šla nekoliko predaleč v teh svojih kritikah," nam je še povedal.

Na vprašanje, ali vseeno obstaja pravna podlaga za ustavno presojo v takem ali podobnem primeru, Zalar odgovarja, da obstaja pravna podlaga za odločitev predsednika republike, ki je določena v 107. členu ustave.

V koaliciji skopi z besedami
Z vprašanjem, kaj pravijo na Janševe navedbe, smo se obrnili tudi na koalicijske poslanske skupine, ki so bile večinoma skope z besedami. V Zaresu pravijo, da je vsak komentar odveč, saj odlikovanja sodijo v pristojnost predsednika republike. Podobno so sporočili tudi iz SD-ja, kjer so dejali, da je bil predsednik na neposrednih volitvah izvoljen z večino glasov, njegova pristojnost pa je tudi podeljevanje odlikovanj in častnih naslovov. Le iz DeSUS-a so sporočili, da ustavne obtožbe ne podpirajo, in dodali, da je predsednik Ertla odlikoval na pobudo veteranov akcije Sever zaradi mitinga resnica in ne zaradi življenjskega dela.

Iz LDS-a so sporočili le, da bodo predstavniki stranke o aktualnih političnih zadevah danes razpravljali na seji izvršnega odbora, predtem pa bo predsednica stranke Katarina Kresal podala izjavo za javnost.

Janša: Predsednik prekoračil rubikon
Včeraj so o odlikovanju razpravljali v strankah SDS, SLS in NSi. Janša je po srečanju dejal, da je predsednik z odlikovanjem prekoračil rubikon, njegova poteza pa bo za Slovenijo imela dolgoročne negativne posledice.

Odlikovanje Ertla pa je po mnenju Žerjava v posmeh vsem tistim, ki so sodelovali pri osamosvajanju Slovenije, in v stranki to razumejo kot ponovno ideološko razdiranje, namesto da bi Slovenija vse sile usmerila v reševanje ključnih težav. Ljudmila Novak, NSi, pa je poudarila, da ima predsednik države dva obraza - enega za Slovenijo in enega za Evropo.

Še več, obema, EPP in g. Daulu, članu Evropskega parlamenta, vodji poslanske skupine EPP, bo morebiti zabavno izvedeti, da so se stranke, ki so opozorile EPP na odlikovanje g. Ertla, prejšnje leto strinjale, da g. Ertl postane častni občan Jesenic. Včasih je primerno opozoriti, da je "vsa politika lokalna", kot je duhovito pripomnil Tip O'Neill, predsednik Türk pa bi dodal, da je lokalna politika večkrat manj dosledna in resna, kot bi morala biti.

Urad predsednika republike

SDS obžaluje, da dr. Danilo Türk vztraja pri svojem protiustavnem ravnanju, saj je z državnim odlikovanjem nagradil osebo, ki je odgovorna za teroristična dejanja v tujini in ki je dokazano kršila večino temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih v členih od 14 do 65 varuje II. poglavje ustave RS. Podelitev državnega odlikovanja nekdanjemu šefu tajne politične policije oz. Udbe je posmeh celotni slovenski in evropski demokratični javnosti.

SDS

Kot pravnik si ne znam predstavljati, v čem bi predsednik republike kršil ustavo, da bi ga državni zbor obtožil pred ustavnim sodiščem. Mislim, da to ni pravo sredstvo, pa tudi ne zdi se mi realno. Bolj realno se mi zdi, da bo opozicija želela doseči splošno razpravo v državnem zboru, kar je običajna metoda političnega boja. V državni zbor tudi celotna zadeva sodi, ne sodi pa na ulico ali ustavno sodišče.

Aleš Zalar
Türk odzive opozicije označil za čustvene
Türk o aktualnih zadevah
Türk vztraja: Odlikovanje podelil po tehtnem premisleku