Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kupili smo svinjsko meso v eni od najbolj razširjenih trgovin pri nas. Na njem je oznaka Proizvedeno v Sloveniji, v drobnem tisku pa piše, da je žival vzrejena, zaklana in razsekana v Avstriji. V Sloveniji je le zapakirana. Označba sicer upošteva vse zakonske predpise, vendar pa potrošnika zavede, že dalj časa opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, pravi Jasmina Bevc Bahar: "Če potrošniki vidijo neko navedbo z znakom, ki vsebuje besedo v Sloveniji, iz Slovenije marsikomu to podzavestno implicira, da je to slovenski proizvod v celoti."

Drug primer je svinjski file z oznako Pripravljeno v Sloveniji, na njegovi deklaraciji pa piše, da je bila žival vzrejena, zaklana in razsekana na Madžarskem. Pristojni kupce pozivajo, naj berejo drobni tisk. A je tudi ta lahko dvoumen. Pri mletem mesu z označbo Kakovost iz Slovenije ni jasno, ali je bila žival vzrejena v Sloveniji ali Španiji.

Na zvezi potrošnikov so jasni: "Zakonodajalec mora pripraviti tako zakonodajo, da bo potrošnik dobil jasne in razumljive informacije o poreklu živila."

Nadja Škrk iz uprave za varno hrano pojasnjuje: "Evropska zakonodaja zahteva, da se navede država porekla, kraja izvora takrat, ko bi opustitev tega podatka potrošnika zavedla. Za vse druge oznake trenutno ni pravnih podlag, da bi se jih kakor koli prepovedovalo."

Pa bi ministrstvo lahko tako pravno podlago pripravilo? Že samo prepoved besede slovensko za meso, ki to v celoti ni, bi bila morda dovolj. Odgovor na to vprašanje od pristojnih še čakamo.

Zagotovo pa je meso slovenskega izvora takrat, ko ima oznako Izbrana kakovost Slovenija. To je označba, ki jo je sprejela naša država in jo zdaj razširila tudi med gostince.

Ali je meso res slovenskega izvora?