Erjavec je četrtkovo dejanje SDS-a označil kot neprimerno, zaradi česar je partnerstvo z opozicijo neiskreno. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je četrtkovo dejanje SDS-a označil kot neprimerno, zaradi česar je partnerstvo z opozicijo neiskreno. Foto: MMC RTV SLO
Konec sodelovanja med koalicijo in opozicijo?

vse manj verjetno, saj so svoje dvome izrazili tudi v DeSUS-u.

Potem ko so v petek v LDS-u in Zaresu dejali, da bodo razmislili, ali je takšno partnerstvo sploh še mogoče, je na srečanju predsednikov treh parlamentarnih strank prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec premierja Boruta Pahorja seznanil, da tudi v DeSUS-u ne vidijo več možnosti za sodelovanje z opozicijo.

Kot razlog je navedel napovedano obstrukcijo glasovanja o ratifikaciji vstopa Hrvaške in Albanije v Nato največje opozicijske stranke SDS, pri čemer je četrtkovo dejanje označil kot neprimerno, partnerstvo z opozicijo pa zaradi tega ni iskreno, poroča TV Slovenija. "Mislim, da take poteze škodujejo Sloveniji, zato ne vidimo dobrih možnosti, da bi sodelovali v partnerstvu za razvoj. Zdaj velja ustni dogovor in takrat sem rekel, da gre za pripravništvo, ki ga največja opozicijska stranka očitno ni opravila," je deja Erjavec.

V Zaresu za zdaj molčijo
V drugi največji vladni stranki Zares, kjer so že v petek napovedali, da je sodelovanje parlamentarnih strank pri soočanju s krizo pod velikim vprašajem, po sestanku s premierjem pa svojih nadaljnjih odločitev niso komentirali. Največje breme pri reševanju krize bo tako očitno zdaj padlo na ramena gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, ki tudi po današnji seji vlade ni bil zgovoren.

Kaj bo s 30 varčevalnimi ukrepi?
Zaradi zapletov tudi ni jasno, kaj bo s svežnjem 30 varčevalnih ukrepov, ki jih je ta teden vlada dala v pogled opoziciji, od nje pa zdaj pričakuje pripombe. Kot je povedal Erjavec, premier še vedno verjame, da bi bilo partnerstvo z opozicijo med globalno krizo koristno.

Ali bo Pahorju uspelu pomiriti strasti znotraj koalicije, pa bo znano v ponedeljek, ko se sestane razširjeni vrh koalicije. Pred tem se bo premier sešel še s predstavniki vseh parlamentarnih strank, tema srečanja pa bodo vojni zakoni, še dodaja TV Slovenija.

B. K.

Konec sodelovanja med koalicijo in opozicijo?