SMC izgublja tla pod nogami pri volilnem telesu. Foto: BoBo
SMC izgublja tla pod nogami pri volilnem telesu. Foto: BoBo

Če je marca vlado podpiralo še 38 odstotkov vprašanih, je ta podpora aprila strmoglavila na 26 in zdaj na 28,9 odstotka. Vlada je prejela nizke ocene tudi za posamezna področja, je razvidno iz rezultatov ankete Vox populi, ki jo za časopis Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Vprašani so bili še najbolj zadovoljni z vladnim zagotavljanjem suverenosti države (povprečna ocena je znašala 2,67). Najslabše pa je bilo ocenjeno vladno zagotavljanja pogojev za nova delovna mesta, kjer so vladi prisodili oceno 1,79.

Tudi nenehne afere, ki so v dobrega pol leta odnesle kar štiri ministre in dva državna sekretarja, zbijajo ugled vlade v očeh anketirancev. Drugo najslabšo oceno, 2,03, si je vlada prislužila prav zaradi svoje kadrovske politike. Za pomoč gospodarstvu so anketiranci vladi prisodili oceno 2,07, za njeno uspešnost na področju privatizacije pa 2,14. Za malenkost boljšo povprečno oceno sta si prislužila vladno zavzemanje za vzdržnost javnih financ (2,17) in njena socialna politika (2,29).

SMC-ju podpora že tretji mesec navzdol
Slabe ocene vlade se odražajo tudi na priljubljenosti glavne vladne stranke, SMC. To je prehitel SDS. Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi SDS prejel 12,4 odstotka glasov, SMC pa 11,1 odstotka, kar je 2,2 odstotne točke manj kot aprila. Po podpori je na tretjem mestu tokrat Združena levica (9,6 odstotka), ki je po treh mesecih spet prehitela Socialne demokrate (tokrat 9,2 odstotka podpore).

Na petem in šestem mestu se še naprej izmenjujeta DeSUS (4,7 odstotka) in NSi (3,5 odstotka podpore). Če bi bile volitve preteklo nedeljo, bi štiriodstotni parlamentarni prag spet prestopil SLS, medtem ko bi parlamentarni ZaAB prejel le 0,2 odstotka glasov, kaže anketa.

Bistveno pa se je zvišal delež tistih, ki ne bi šli na volišče, kar kaže na nezadovoljstvo s politiko nasploh, ugotavljajo pri Dnevniku. Da ne bi volili, je namreč odgovorilo kar 28,6 odstotka vprašanih (aprila 16,6), 26,6 odstotka pa jih ne ve, koga bi obkrožili.

Anketo Vox populi je za časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia med 12. in 14. majem na vzorcu 700 vprašanih oseb.