Za mikrofoni so bili prvaki opozicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO
Za mikrofoni so bili prvaki opozicijskih strank. Foto: MMC RTV SLO

Tu tiči ves ta zajec. Poenostavljeno zaposlovanje in debirokratizacija in manj davkov.

Franc Bogovič (SLS) o reševanju gospodarstva

V studiu so Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) in podpredsednik SDS-a Zvonko Černač odgovarjali na vprašanja Tomaža Celestine o tem, kako v času krize ohraniti konstruktivno vlogo, kako bi reševali banke, zagnali gospodarstvo ter kaj vse bi (oz. ne bi) prodali.

Predsednik stranke Janez Janša je na turneji, kjer predstavlja Belo knjigo o slovenski osamosvojitvi, zato ga je v studiu nadomestil Černač.
Kako zakrpati banke in se zadolževati
Novakova je uvodoma okrcala besede Bratuškove ob razkritju, da bodo za zakrpanje bančne luknje potrebne tri milijarde evrov. Bratuškova je to predstavila kot dan, na katerega so čakali vsi in ko "smo dokazali, da znamo". Ni razloga za veselje, saj je to skoraj polovica letnega proračuna, je poudarila Novakova.
Breme bo padlo na prihodnje generacije, je opozoril Černač. Pomembno je, da se cena sanacije zato čim bolj zniža, a sam pri ravnanju vlade tega ne vidi. Opozoril je, da bi vlada pri evropskem mehanizmu ESM lahko dobila bistveno cenejši denar, a te možnosti ni izkoristila in je na zaprt način drago prodala obveznice. Naša domača trojka bo še bistveno radikalnejša kot katera koli tuja, in to zato, ker bo treba vrniti zelo drago izposojena sredstva, je napovedal.
Bistveno bolj bomo zadolženi, javna poraba ne bo nič manjša in še vedno bomo nezmožni sprejemati ključne reforme, je bil kritičen Bogovič. Spomnil je, da se po sprejetju fiskalnega pravila v ustavo še vedno ni nič premaknilo glede izvedbenega zakona. Vlada se ukvarja z "ohranjanjem suverenosti" z dragimi posojili in ščitenjem ministrov v težavah, je našteval področja nezadovoljstva.
Novakova je izpostavila vprašanje, ki ga je zastavila premierki. V stranki so jo prosili za podrobnosti dveh različnih mogočih scenarijev. Prvi je, da vlada banke rešuje sama s posojili na trgih, drugi pa je prej omenjeno cenejše ESM-posojilo, ki pa s seboj potegne ukrepe, "ki jih bomo tako ali tako morali izvesti, če bomo želeli posojila odplačati", je dejala. Bratuškova ji je na to ostro odgovorila, da bo ohranjala suverenost, in ni predstavila scenarijev, kar je škoda, je dodala.
Bi morali banke prodati?
Novakova meni, da bi banke morali prodati, ker so z njimi sami dodatni stroški. Černač je s tem soglašal, je pa zanj pomembno, da se banke ne samo sanira, temveč da se "sistem izčisti" in da se odgovorne pošlje skozi pravosodni sistem. Bogovič meni drugače: četrtinski delež plus ena delnica je bil zapisan že v koalicijski pogodbi prejšnje vlade, je spomnil.
Kje iskati nov zagon?
Na 121.000 brezposelnih v državi je le nekaj sto prostih delovnih mest, je izpostavil Celestina. Černač meni, da težave ne bodo rešile različne državne sheme, če ne bo ustreznih spodbud, da bodo lahko državljani delali tisto, kar znajo - brez birokratskih ovir. Katarza na gospodarskem področju je nujna, neperspektivna podjetja morajo zapreti vrata, podpreti pa je treba perspektivna podjetja, ki jih ovira kreditni krč bank, je dejal Černač.
Tuji investitor v Sloveniji je Bogoviču dejal, da so potrebna trdo delo, poštenje in sodelovanje. Isto načelo je potrebno tudi v politiki in tudi pri vseh drugih Slovencih, ki ne smejo samo pričakovati pomoči, temveč biti podjetni in samoiniciativni, je dejal prvak SLS-a. Po njegovem mnenju poslovneže najbolj motijo nestabilno poslovno okolje, večno spreminjajoča se zakonodaja in vedno novi davki. "Tu tiči ves ta zajec. Poenostavljeno zaposlovanje in debirokratizacija in manj davkov," je naštel svoj recept.
Novakova veliko težavo vidi v velikih podjetjih v velikih težavah, ki izhajajo še iz socializma. Treba je več staviti na mala in srednja podjetja, ki so lažje prilagodljiva in navadno prinašajo več dodatne vrednosti, medtem ko so večja navadno bolj okrnela. Izpostavila je, da imamo kvalificirano delovno silo, kapacitete imamo, potrebujemo samo še stabilno poslovno okolje in manj birokracije ter zmerne davke, je dejala Novakova.
Vsi trije so potarnali nad odnosom koalicije, ki nobenega njihovega predloga ne sprejme.
Prejšnji teden je bila gostja Radia Slovenija predsednica vlade Alenka Bratušek. Povzetek je na voljo na tej povezavi, pa tudi celoten posnetek pogovora.

Tu tiči ves ta zajec. Poenostavljeno zaposlovanje in debirokratizacija in manj davkov.

Franc Bogovič (SLS) o reševanju gospodarstva
Voditelji opozicije v Studiu ob 17h
Voditelji opozicije v Studiu ob 17h