Foto: BoBo
Foto: BoBo
Avtorji uspeli s povprečnino za fotokopije
Nadomestila avtorjem v vrtcih in srednjih šolah

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je v sporazumu zavezalo, da bo na učenca v prehodnem triletnem obdobju zagotovilo 1,7 evra neto na leto. Polovico zneska bo Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) razdelila med založbe, teh je več kot 40, pol pa med avtorje, ki jih je približno 600. Avtorji naj bi prva nadomestila prejeli prihodnje leto.

Višina sredstev bo vsako leto odvisna od števila vpisanih otrok. Po ocenah ministrstva bo za to na letni ravni potrebno pol milijona evrov, ki jih bodo zagotovili iz dela programskih vsebin. "Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah že od leta 2007 predvideva ovrednotenje avtorskih pravic. Naše sporočilo je bilo, da je treba opredeliti spoštovanje avtorskih pravic tudi na ta način. Interes je jasen, namera izražena, zdaj gre samo še za izvedljivi del tega sporazuma," je povedala ministrica Maja Makovec Brenčič.

Zadovoljni predstavniki avtorjev
Član poslovodstva SAZOR-ja Rudi Zaman je z dogovorom zadovoljen. "S tem smo zadostili desetletnemu vprašanju avtorskih pravic pri fotokopiranju v našem šolskem sistemu," je dejal in dodal, da še vedno ne gre za neomejeno fotokopiranje, vendar bodo učitelji avtorska dela zdaj lahko reproducirali zakonito. V triletnem obdobju, v katerem je ministrstvo zagotovilo sredstva, pa se bodo izvajale meritve in analize o tem, kaj in koliko se dejansko fotokopira na šolah.

Član poslovodstva SAZOR-ja in predstavnik avtorjev Miha Mazzini pa je izpostavil, da biti ustvarjalec oziroma avtor v Sloveniji pomeni, da od tebe pričakujejo, da delaš zastonj. "V resnici pa je v zahodnem svetu ustvarjalno delo pomemben del gospodarstva. Zdi se mi pomembno, da smo končno dosegli, da šole kot začetek sistema prepoznajo pomen avtorskih pravic," je povedal.

Sporazum bi lahko začel veljati septembra, če ga bo do 10. avgusta podpisala še večina osnovnih šol. Ker te nimajo stanovskega združenja, morajo podpise prispevati vsaka posebej. Na ministrstvu pravijo, da so osnovne šole pogodbe že prejele po pošti. "Osnovne šole bomo prijazno pozvali, da kljub času poletnih počitnic podpišejo sporazum," je še povedala ministrica Brenčičeva.

Avtorji uspeli s povprečnino za fotokopije
Nadomestila avtorjem v vrtcih in srednjih šolah