Bo ministrstvo preprečilo majske proteste? Foto: RTV SLO
Bo ministrstvo preprečilo majske proteste? Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk napoveduje hitro rešitev zapleta

Na težave že dlje časa opozarjajo delavci, ki delajo v Avstriji. Nasprotujejo veljavni davčni zakonodaji, ki določa, da rezidenti plačujejo dohodnino od vseh svojih dohodkov, ne glede na to, kje so jih dosegli.

Ministrstvo je pojasnilo, da ti delavci v Avstriji plačajo akontacijo dohodnine, letnega davka pa ne plačajo ne v Avstriji ne v Sloveniji. V določenih primerih je akontacija enaka končnemu znesku dohodnine, v vseh pa ne. Državni sekretar Andrej Šircelj je povedal, da MF išče "možnost, da bi na čim bolj ugoden način razrešili to problematiko".

Katero metodo bodo izbrali?
Slovenija je z Avstrijo sicer podpisala konvencijo o izogibanju dvojne obdavčitve. Po njej velja metoda kredita, kar pomeni, da se odštejejo vsi plačani davki v Avstriji. Ministrstvo zdaj razmišlja o uvedbi metode izvzetja. S tem bi se izvzeli dohodki, ki so zasluženi v drugi državi, vendar morajo to proučiti še z vidika vseh preostalih državljanov.

Ministrstvo je sicer za te delavce sprejelo navodilo, na podlagi katerega se jim priznajo stroški prevoza, s čimer se jim bistveno zmanjšuje davčna obveznost.

Ni razloga za proteste
Ministrstvo za finance še poudarja, da ne vidi razlogov v zaostrovanju razmer. Civilna iniciativa, ki združuje osebe, ki delajo v Avstriji, je namreč zahtevala, naj ministrstvo spremeni dohodninsko zakonodajo in ustavi postopke zoper njih, sicer bodo maja organizirali protest.

Ocene o tem, za koliko teh ljudi še niso razrešili dohodnine za leto 2005 (od tedaj je namreč v veljavi nova, sporna zakonodaja), so različne. Približno 900 teh delavcev je oddalo dohodninske napovedi, po nekaterih podatkih pa naj bi bilo takšnih delavcev več kot 10.000. Nekateri ocenjujejo, da pri severnih sosedih služi kruh do 15.000 slovenskih prebivalcev.

Andrej Bajuk napoveduje hitro rešitev zapleta