"Projektna vlada ima konkretne cilje: lotiti se ključnih projektov za izhod iz gospodarske krize in spremeniti volilno zakonodajo z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu in tako omogočiti volivkam in volivcem, da izberejo svojega kandidata ali kandidatko za poslanca in poslanko v državnem zboru. Navsezadnje to zahtevajo tudi protestniki," pojasnjujejo v PS-ju. Foto: BoBo
Majda Potrata
Potrata poudarja, da ustava ne pozna terminov projektna ali tehnična vlada. Mogoče je govoriti o vladi s polnimi pooblastili ali o vladi, ki opravlja zgolj tekoče posle, trenutno pa po njenih besedah še imamo vlado. Foto: BoBo
Jakob Presečnik in Gregor Virant
DL in SLS nista več koalicijski partnerici. Lahko to znova postaneta? Foto: BoBo

Za Državljansko listo je v tem trenutku in v teh političnih razmerah prednostna naloga izvedba predčasnih volitev, saj so te daleč najbolj poštena rešitev za državljanke in državljane.

Odziv stranke DL na politične razmere
Matej Tonin in Ljudmila Novak
"Če pa se bo izkazalo, da vsi zakoni, ki jih ta vlada predlaga, v DZ neslavno končajo, bo tudi svet NSi razmislil o tem, ali je v tej koaliciji še vredno vztrajati," je pojasnil Tonin. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, projektna vlada … in Marcel

Predsednik vlade Janez Janša je tudi v ponedeljek dal ponovno vedeti, da sam ne bo dostopil in da imajo njegovi kritiki v državnem zboru možnost, da vlado zamenjajo z vložitvijo konstruktivne nezaupnice. Pri tem bi morali ponuditi novo sestavo ministrske ekipe.

V zadnjih dneh potekajo o tem med politiki različni pogovori. Alenka Bratušek, ki začasno vodi Pozitivno Slovenijo, se je odpravila do posameznih parlamentarnih strank in jim predstavlja idejo o oblikovanju t. i. projektne vlade. Ta bi imela v nasprotju s tehnično vlado konkretne cilje, ki bi jih izpolnili pred morebitnimi predčasnimi volitvami.

V PS-ju si želijo "poiskati najboljšo rešitev"
V Pozitivni Sloveniji so na MMC-jeva vprašanja pojasnili, da bi se projektna vlada morala lotiti petih ključnih projektov za preboj iz trenutnih razmer: zagona gospodarstva, reform trga dela, vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, končanja pogajanj o novi finančni perspektivi in spremembe volilne zakonodaje. "Pozitivna Slovenija v pogovore vstopa brez ultimatov in z eno samo željo, poiskati najboljše rešitve za državo. Vsak dan sedanje vlade samo podaljšuje agonijo," pravijo.

Alenka Bratušek se je tako v ponedeljek že sešla s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem, ki je po sestanku dejal, da "bi bilo mogoče s skupnimi močmi in s sodelovanjem še nekaterih strank v parlamentu najti izhod iz te politične blokade".

Razhajanja pri slabi banki in SDH-ju
V petek se je Bratuškova že sestala tudi s predstavniki DL-ja in NSi-ja. V Državljanski listi so sicer že poudarili, da v novo koalicijo s PS-jem ne morejo, dokler se Zoran Janković povsem ne umakne iz stranke. Glede na to, da si je DL-jev minister Janez Šušteršič zadnje leto prizadeval za ustanavljanje slabe banke in Slovenske državnem holdingu, ki pa jima v PS-ju niso povsem naklonjeni, se postavlja vprašanje, ali bi se lahko sploh poenotili pri ključnih projektih.

V PS-ju odgovarjajo, da zakona o SDH-ju niso potrdili zaradi netransparentnosti. Zato so tudi vložili dopolnitve in če bodo sprejete, "bo Računsko sodišče lahko preverjalo, kaj se dogaja v holdingu in podjetjih v več kot 50-odstotni državni lasti, poleg tega bo holding dolžan obveščati javnost o svojem delovanju, ker smo prepričani, da gre za informacije javnega značaja". Pri slabi banki pa je po njihovem mnenju potreben še en premislek o tem, katera rešitev je v tem trenutku za banke najboljša in za državo najcenejša. "Rešitev je treba najti skupaj s strokovnjaki, ne samo s politiki," dodajajo.

SLS: Pogovorov ni v izobilju
Tudi v SLS-u pravijo, da je največja težava pri pogovorih s PS-jem status Zorana Jankovića, ki je svojo predsedniško funkcijo v stranki zamrznil. "Ko bo to razčiščeno, bodo pogovori lažje stekli. Za zdaj pa teh pogovorov ni v izobilju," je dejal vodja poslanske skupine Jakob Presečnik. Po njegovem mnenju bi bile sicer predčasne volitve najslabša možnost za rešitev nastalega političnega položaja, saj si država ne more privoščiti več mesecev mrtvega teka.

Presečnik je še vedno prepričan, da bi bilo najbolje, da SDS predlaga drugega mandatarja, kar bi v njegovi stranki "z vsemi rokami in glasovi podprli", poroča STA. A sam dvomi, da je ta možnost glede na izjave predsednika vlade mogoča. "SLS je še vedno koalicijska stranka, ki dela s polno paro v aktualni vladi na projektih ter se na temo morebitne tehnične vlade v tem trenutku na ravni vodstva stranke ne pogovarja s poslanko Bratušek," še pravijo v stranki.

NSi bo vztrajal, dokler se da sprejemati zakone
Medtem pa v NSi-ju zatrjujejo, da bodo ostali v koaliciji, dokler bo DZ normalno sprejemal zakone te vlade. Če pa se bo izkazalo, da to ni več mogoče, bo svet NSi-ja razmislil o tem, ali je v koaliciji vredno vztrajati. To bi po mnenju vodje poslanske skupine Mateja Tonina lahko ocenili po naslednjih dveh sejah parlamenta. Opozoril je namreč, da vlada ne more veljavno odločati, če ni sklepčna, kar bi se po njegovih besedah zgodilo, če po odhodu ministrov DL-ja, SLS-a in DeSUS-a vlado zapustita tudi ministra NSi-ja.

Sestali so se tudi s PS-jem, kar pa je bilo po poročanju STA-ja le "vljudnostno srečanje". Tonin je pojasnil, da se je NSi v preteklosti že sestal, denimo, tudi z vodstvom SD-ja.

Na pogovore Potrata, in ne Lukšič
V SD-ju, kjer si odkrito prizadevajo za čimprejšnje predčasne volitve, se bo z Bratuškovo pogovarjala poslanka Majda Potrata, saj predsednika stranke Igorja Lukšiča moti, da Bratuškova ni predsednica PS-ja, temveč ga vodi le do kongresa stranke.

Majda Potrata je ob tem dejala, da je bilo povabilo PS-ja naslovljeno na vse parlamentarne stranke, njihov predsednik pa meni, da je "na tej ravni medstrankarskega dogovarjanja treba spoštovati osnovna protokolarna načela, torej, da se predsednik stranke pogovarja s predsednikom stranke". "Glede na status, ki ga ima Bratuškova, je Lukšič menil, da sva si po statusu uravnoteženi. Obe sva poslanki," je po poročanju STA pojasnila Potrata. Sicer pa meni, da ta hip v DZ-ju še ni oblikovane večine, ki bi lahko potrdila kakšno novo vlado ali novega mandatarja. Zato se je v tem času treba pogovarjati.

Vodja poslanske skupine Janko Veber je za MMC poudaril, da so Socialni demokrati ob nastali politični krizi "jasno povedali, da podpora projektom, o katerih je bilo doseženo politično soglasje (spremembe referendumske zakonodaje), projektom, o katerih je doseženo širše soglasje s socialnimi partnerji (sprememba delovnopravne zakonodaje), ter projektom, ki so pomembni z mednarodnega vidika (ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške za vstop v EU), ostaja." Kot najpomembnejši projekt pa ta trenutek vidijo ustavno presojo zakona o slovenskem državnem holdingu in zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Za Državljansko listo je v tem trenutku in v teh političnih razmerah prednostna naloga izvedba predčasnih volitev, saj so te daleč najbolj poštena rešitev za državljanke in državljane.

Odziv stranke DL na politične razmere
Alenka Bratušek, projektna vlada … in Marcel