Na inšpektoratu pravijo, da opozarjajo na zastarelo in neživljenjsko zakonodajo. Foto: BoBo
Na inšpektoratu pravijo, da opozarjajo na zastarelo in neživljenjsko zakonodajo. Foto: BoBo
false
Osnovna šola Prežihovega Voranca se je na odločbo že pritožila. Foto: BoBo


Delo tako navaja primer Osnovne šole Prežihovega Voranca, ki ji je inšpektorat prepovedal opravljanje "dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev", ker je šola organizirala tridnevno ekskurzijo na Dunaj.

Inšpektorat je glede tega namreč prejel anonimno prijavo in po nadzoru so sklenili, da bi morala šola za izvedbo ekskurzije najeti turistično agencijo z licenco, ker to po njihovih besedah določa zakon o spodbujanju razvoja turizma.

"Zdaj ne smemo več organizirati ekskurzij brez turistične agencije. To se pravi, da ne smemo sami organizirati strokovnega programa, kar pa je hud poseg v učni program," je za časopis opozoril ravnatelj omenjene šole Marjan Gorup. Šola se je na odločbo sicer že pritožila.

Čeprav ni bilo kršenja pravil, so vseeno dobili prepoved
Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki ga navaja inšpektorat, turistični aranžma opredeljuje kot vnaprej dogovorjeno kombinacijo dveh ali več storitev, ki se jih ponuja v prodajo po skupni ceni, če storitev traja nepretrgoma več kot 24 ur ali vključuje nastanitev čez noč. Mednje se šteje tudi izlet, ki traja manj, če vključuje kombinacijo storitev, kot so ponudba jedi, obisk prireditev, ogled naravnih in kulturnih znamenitosti. Snežana Škerbinc s turistično-gostinske zbornice pa je za Delo pojasnila, da je glavna ločnica, ali je šola z organizacijo ekskurzije tudi kaj zaslužila.

Zgodba tu postane še dodatno absurdna, saj šola izleta ni organizirala, da bi sama služila, kar je ugotovil tudi inšpektorat, a ji je vseeno izdal prepoved organiziranja ekskurzije. Bi pa takšna ekskurzija postala profitna, opozarja Gorup, če bi to začele početi agencije. "Toda profitnost ni in ne sme biti cilj pri izvajanju učno-vzgojnega programa," opominja. Gregor Pečan iz Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije pa ob tem meni, da očitno nekdo želi zaslužiti s še enim vidikom šolstva.

Ne smeš razlagati, če nimaš licence
Vendar zgodbe še vedno ni konec. Ravnateljica Osnovne šole Savsko naselje Verica Šenica Pavletič opozarja, da so vodenje po slovenskih mestih "že pred časom uzurpirale turistične agencije in tako jih lahko izvajajo le vodniki z licenco". "Če otroke peljemo v Celje, kjer obiščejo muzeje, jim učitelj pred tem v razredu vse razloži, ko pa pridejo tja, gredo naravnost v muzej," da primer.

Ko je bil pred dvema letoma s študenti na ekskurziji po Ljubljani, so tudi sociologa Marjana Hočevarja, ki na fakulteti za družbene vede med drugim predava o turizmu, ustavili in zahtevali, naj pokaže licenco. "Toda to je javni prostor in ekskurzija je bila del izobraževalnega programa," poudarja profesor. "Princip turizma je ogledovanje, medtem ko mi raziskujemo. Zakaj bi torej imeli posrednika, saj ne gre za turizem, ampak za izvajanje izobraževalnega programa," se je vprašal.

Za komentar so na Delu prosili tudi ministrstvo za gospodarski razvoj, a več kot pomensko praznega odgovora niso dobili.