Preiskava o poslih Patrie v Sloveniji naj bi se končala v prihodnjih mesecih, začenja pa se preiskava o poslih finske družbe na Hrvaškem. Foto: EPA
Preiskava o poslih Patrie v Sloveniji naj bi se končala v prihodnjih mesecih, začenja pa se preiskava o poslih finske družbe na Hrvaškem. Foto: EPA

Glavni finski preiskovalec Kaj Björkqvist je za finsko televizijo YLE napovedal, da bodo primer na Hrvaškem verjetno povezali s sumi korupcije Patrie v Sloveniji. Za preliminarno preiskavo domnevnega podkupovanja finske Patrie so sestavili skupino skupaj z Avstrijo in Hrvaško, je še dejal.

V Sloveniji in na Hrvaškem isti posredniki?
Pogodbo o hrvaškem nakupu Patriinih oklepnikov je oktobra 2007 podpisal takratni hrvaški obrambni minister Berislav Rončević, ki mu na Hrvaškem sodijo, ker naj bi vojaške tovornjake kupil brez javnega razpisa.

V nadaljnjih dogovorih glede sodelovanja s Patrio je sodeloval tudi njegov naslednik Vukelić. Oba pa trdita, da je bil nakup finskih oklepnikov javen in transparenten.

Da naj bi Finci razmišljali tudi o preiskavah poslov Patrie na Hrvaškem, je hrvaški Jutarnji list poročal že februarja lani. Glede na sporočilo iz avgusta 2005, ki ga je pridobil časnik, naj bi Patria "močno lobirala" na Hrvaškem in v Sloveniji za podpis pogodb o prodaji oklepnikov. V obeh državah se pri tem pojavljata ista posrednika - podjetnik Walter Wolf in Patriin avstrijski zastopnik Wolfgang Riedl.

Nekaj denarja za podkupnine še vedno pogrešanega?
Še vedno pa pogrešajo nekaj denarja, ki ga je Patria namenila za podkupovanje, je med tem poročala finska tiskovna agencija STT. Po navedbah slovenskega tožilstva naj bi manjkalo nekaj milijonov evrov, sled se je izgubila nekje na poti do letališča na Dunaju, denar pa naj bi šel za podkupovanje slovenskih uradnikov. Björkqvist navedb agencije ni potrdil.

Preiskava o poslih Patrie v Sloveniji naj bi se sklenila v prihodnjih nekaj mesecih. Preiskovalci čakajo še na nekaj podatkov iz tujine, nato pa bodo lahko končali preliminarno preiskavo, je pojasnil Björkqvist.

Četverici sodijo za dejanje izpred 10 let
Trenutno pa na Finskem poteka sojenje proti štirim danes že nekdanjim uslužbencem Patrie, ki so obtoženi podkupovanja pri prodaji havbic Egiptu pred desetimi leti. Proces, ki traja že nekaj časa, naj bi se končal še pred poletjem.