Blekič je dejal, da bo predsednika Sudana pozval k pomilostitvi Križnarja pred novinarji. Foto: RTV SLO
Blekič je dejal, da bo predsednika Sudana pozval k pomilostitvi Križnarja pred novinarji. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar
Po besedah Križnarjevega odvetnika Halila Tukrasa je višje sodišče v Kartumu odločitev že sprejelo. Foto: RTV SLO

Križnar je v El Fašerju bolj varen v zaporu kot zunaj njega.

Hamdija Blekič

Pooblaščenec predsednika Drnovška Blekič, ki je v Kartumu od preteklega torka, je v telefonskem pogovoru za MMC izrazil mnenje, da bo sodni proces v zadevi Križnar potekal hitreje kot običajno. Ob tem je bil zadržan do predloga, da bi slovenski pravosodni minister obiskal Kartum.

Prizadevanja za premestitev procesa v Kartum
Blekič je dejal, da je pridobil vsa dovoljenja za obisk El Fašerja, kjer je Križnar priprt, vendar si bo prizadeval za premestitev Križnarja v Kartum, saj je El Fašer na kriznem območju, kjer je, kot je dejal, Križnar bolj varen v zaporu kot zunaj njega. Blekič bo jutri kabinetu sudanskega predsednika Omarja Al Baširja predal pismo predsednika Janeza Drnovška.

Blekič je tudi dejal, da sta s slovenskim konzulom Andrejem Dernovščkom, ki si v Kartumu prav tako prizadeva za izpustitev Toma Križnarja, usklajena in da se vsak dan slišita po telefonu.

Odvetnika različnih mnenj

Križnarjev odvetnik Halil Tukras, ki je napovedal, da bo odgovor sudanskega višjega sodišča na njegovo pritožbo najverjetneje znan v torek, danes ni bil dosegljiv po telefonu. Uradni odvetnik Mohamed Mahdžub, ki ga plačuje slovensko zunanje ministrstvo, pa je v zadnjih dneh večkrat ponovil, da bo do odločitve sudanskega sodišča glede pritožbe, ki jo je v primeru Križnar vložil sam, trajalo od dva do tri tedne od dneva, ko je bila vložena pritožba; slednje se je zgodilo preteklo sredo.

AS: Zanimanja za odbor ni
Potem ko je Aktivna Slovenija v četrtek predstavila pobudo za ustanovitev Odbora za izpustitev Toma Križnarja iz zapora v Sudanu, je predsednik stranke Franci Kek danes povedal, da omenjenega odbora očitno ne bodo ustanovili, saj so se na pobudo do zdaj odzvali le iz tujine, iz Slovenije pa ne. Kot je pojasnil, je bila pobuda namenjena širši javnosti oziroma tistim, ki se s primerom Križnar ukvarjajo, še posebej zunanjemu ministrstvu, uradu predsednika republike in vladi.

Kot je še pojasnil predsednik stranke AS, je bil namen njihove pobude doseči bolj usklajeno delovanje v primeru Križnar. Predstavniki stranke so se sicer ravno v ta namen danes sešli s predstavniki organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International Slovenija (AIS) in se seznanili z njihovimi dejavnostmi glede Križnarja. V ponedeljek so se srečali tudi s Križnarjevimi najbližjimi, vključno z njegovim sinom, ki je ob tem po Kekovih besedah pozval, naj "se pozabi na siceršnje zamere in se dela samo za rešitev Toma Križnarja".

Križnar je v El Fašerju bolj varen v zaporu kot zunaj njega.

Hamdija Blekič