Poslanka Zaresa ministra Križaniča sprašuje, ali Plausteiner glede na svoje delo, aktivnost, sodelovanje z drugimi organi in predvsem samoiniciativnost še uživa njegovo zaupanje. Foto: MMC RTV SLO
Poslanka Zaresa ministra Križaniča sprašuje, ali Plausteiner glede na svoje delo, aktivnost, sodelovanje z drugimi organi in predvsem samoiniciativnost še uživa njegovo zaupanje. Foto: MMC RTV SLO

Poslanka opozarja, da je urad zavrnil prošnjo ministrstva za zdravje za preverjanje finančnega poslovanja in lastništva Mabre Inženiringa. Križaniča sprašuje, ali Plausteiner po tem še uživa njegovo zaupanje.

"Težave z uradom je imela tudi komisija za brezplačnike"
Navaja, da je na težave z uradom oz. njegovim direktorjem naletela tudi v okviru svojega dela pri parlamentarni preiskovalni komisiji za brezplačnike. Zalokar Oražmova trdi, da so njene izkušnje in izkušnje komisije pri sodelovanju z uradom in Plausteinerjem slabe.

Pojasnila je, da je komisija med preiskavo sodelovala z uradom oz. od njega v sklopu pripravljalnih preiskovalnih dejanj zahtevala podatke o tem, katere postopke vodi ali jih je vodil urad v primeru podjetij Progresija ter Zame-tek.

"Urad oz. direktor je komisijo v svojem prvem odgovoru na preiskovalna dejanja obvestil, da se s primerom brezplačnikov ne ukvarja. Potem ko mu je komisija ponovno poslala poziv za izvedbo preiskovalnih dejanj, pa je komisiji le posredoval del gradiva," je v poslanski pobudi zapisala Zalokar Oražmova in dodala, da je urad oz. direktor šele na tretji poziv odgovoril, da se s primerom brezplačnikov ukvarja oz. se je ukvarjal.

Urad: Ministrstvo ne more dati pobude za obravnavo družbe
Kot je zanano, je urad za preprečevanje pranja denarja v ponedeljek zavrnil prošnjo ministrstva za zdravje za preverjanje finančnega poslovanja in lastništva podjetja Mabra Inženiring, s katerim naj bi vlada oz. ministrstvo sklenilo menjalno pogodbo za stavbo Inštituta za varovanje zdravja v središču Ljubljane.

Marušič je v zvezi s pogodbo s podjetjem Mabra Inženiring za menjavo stavbe IVZ-ja na Trubarjevi 2 v Ljubljani za prostore v novem objektu Dunajski kristali v Stožicah 7. januarja na urad naslovil vprašanje glede finančnega poslovanja in lastništva Mabre.

Urad pa je ministrstvu dejal, da prošnje ne morejo šteti kot pobudo za obravnavo družbe Mabra Inženiring. Po zakonu lahko take obrazložene pobude uradu namreč dajejo sodišča, tožilstvo, policija, Sova, Računsko sodišče, carinska uprava in še nekateri državni organi, ministrstva pa ne.