Investitor in občina se bojita, da bo po volitvah projekt znova romal v predal. Foto: EPA
Investitor in občina se bojita, da bo po volitvah projekt znova romal v predal. Foto: EPA
Sečovlje
Se bo solinarski dejavnosti pridružil golf? Foto: Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo se ne strinja, da bi v Sečovljah uredili golfišče. Njihovo negativno mnenje so prejeli na okoljskem ministrstvu, kjer vodijo celovito presojo vplivov na okolje. V družbi Golf Istra in piranski občini pa še niso povsem opustili načrtov, za Dogodke in odmeve na radiu Slovenija poroča novinarka Tjaša Škamperle.

Največja težava, preden ministrstvo za okolje prižge zeleno luč za gradnjo golfišča, so kmetijska zemljišča. Če bi igrišče uredili v Sečovljah, bi tako izgubili 61 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč. V piranski občini trdijo, da so zagotovili nadomestne površine za trajne nasade - nekaj v svoji, večino pa v koprski in izolski občini. Kmetijsko ministrstvo je v negativnem mnenju zapisalo, da morata to v prostorskih aktih opredeliti tudi obe sosednji občini. Ta pogoj se zdi piranski občini nenavaden, pravi predstojnica urada za okolje in prostor Janja Pavšič. Na občini menijo, do so nove zahteve ministrstva popolnoma nekorektne, saj so do zdaj izpolnili vse pogoje.

Občina in potencialni investitor Golf Istra pričakujeta sestanek na okoljskem ministrstvu, ki pripravlja celovito presojo vplivov na okolje. Na omenjeni ustni obravnavi bodo z ministrstvom skušali doseči sporazum o potrebni dopolnitvi dokumentacije, kar naj bi pripeljalo do pozitivnega mnenja, dodaja Pavšičeva.

Popolna dokumentacija do volitev?
V piranski občini so računali, da bi prostorske dokumente v prid golfišča lahko dokočno spremenili še pred lokalnimi volitvami. Sicer se bo postopek znova zavlekel. Na kmetijskem ministrstvu zaradi dopustov podrobnejših pojasnil ne dajajejo, v negativnem mnenju pa so zapisali, da bodo v nadaljnjih postopkih glede golfa v Sečovljah najprej preverjali, ali je občina uresničila njihov pogoj in ali je bila na predlaganih nadomestnih kmetijskih zemljiščih res vzpostavljena kmetijska raba, še poroča Radio Slovenija.