Foto:
Foto:
Starši pričakujejo, da bosta mestna občina in ministrstvo predlagala ustrezne rešitve.
Na šoli je 626 otrok, med njimi je 86 romskih otrok.
Sestanka v sredo se bo udeležil tudi minister Zver.

Ministrstvo za šolstvo in šport in novomeška mestna občina sta jim namreč zagotovila, da bo v sredo na OŠ Bršljin delovno srečanje, na katerega so vabljeni tudi predstavniki staršev. Tam bo tudi minister za šolstvo Milan Zver.

Starši so sicer opozorili, da od 14. marca otrok ne bodo več pošiljali k pouku, če mestna občina in ministrstvo ne bosta predlagala ustreznih rešitev.

Na šoli 86 romskih otrok
Nezadovoljni starši namreč zahtevajo enakomerno porazdelitev romskih otrok po vseh šolah v občini. Osnovno šolo Bršljin v letošnjem šolskem letu obiskuje 626 otrok, med njimi je 86 romskih otrok, je poročal Radio Slovenija.

Romi se nočejo seliti
Predsednik romskega društva Romano gau, Zoran Grm, pravi, da je predlog sovražen do Romov, zato se ne strinjajo s selitvijo otrok po drugih šolah. Ravnatelj šole Anton Dragan pa je zavrnil očitke, da so romski otroci privilegirani.

Sindikat zgrožen nad nestrpnostjo
Na dogodke na OŠ Bršljin se je odzval sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Sindikat izraža zaskrbljenost nad pritiski nekaterih staršev, ki bi radi dosegli oblikovanje ločenih oddelkov za Rome oziroma njihovo razpršitev po drugih novomeških šolah.

Pobuda s političnim ozadjem?
V najštevilčnejšem šolskem sindikatu se sprašujejo, ali se zavedamo, kam to pelje, in dodajajo, da je omenjeni predlog pod vsako civilizacijsko ravnjo. Pobuda staršev ima po mnenju sindikata tudi politično ozadje.

Proti vmešavanju otrok
V sindikatu pozivajo starše, naj težave rešujejo na legitimen in legalen način ter naj v to ne vmešavajo otrok. Ostro nasprotujejo tudi izjavam, da učitelji zaradi ukvarjanja z romskimi otroki zanemarjajo druge učence in da so učitelji na šoli nestrokovni.

Konflikt z dolgoročnimi posledicami?
Sindikat od ministrstva za šolstvo pričakuje, da bo takoj poseglo v dogajanja in preprečilo stopnjevanje konflikta, ki ima lahko dolgoročne posledice za medčloveške in medetnične odnose v Sloveniji.