Foto:
Foto:

Penko je prav tako umaknil kandidaturo za mesto namestnika predsednika komisije. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, želi namreč poklicno pot nadaljevati v slovenskih pravosodnih organih.

Z uveljavitvijo zakona o preprečevanju korupcije in ustanovitvijo neodvisnega državnega organa za boj proti korupciji, torej komisije za preprečevanje korupcije, je bil dosežen eden osnovnih strateških ciljev urada, je med drugim zapisal Penko.

"Kot bivši kazenski sodnik sem se pretežni del kariere ukvarjal s kazenskim pravom in moja želja je, da bi se v prihodnje še naprej in kar najbolj učinkovito boril proti korupciji in drugim kriminalnim ravnanjem s konkretnimi pooblastili v okvirih kazenskopravnega postopanja - v
slovenskih pravosodnih organih."
Ker želi poklicno pot nadaljevati na način, ki ni združljiv z vodenjem komisije za preprečevanje korupcije in ker meni, da lahko s svojim delom prispeva k večji učinkovitosti dela pravosodnih organov na področju boja proti korupciji, se je odločil za umik prijave, svojo odločitev pojasnjuje Boštjan Penko.

Kot je znano, sta se na poziv za kandidaturo za mesto predsednika komisije za preprečevanje korupcije prijavila Penko ter Drago Kos z istega urada, tri prijave pa so v uradu predsednika države prejeli tudi za mesto namestnika predsednika komisije.