Luka Dončić. Foto: AP
Luka Dončić. Foto: AP

Prejšnji teden smo dobili športnike leta 2023 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije – to so postali športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in moška nogometna reprezentanca med ekipami. Kolesarstvo je zagotovo med najprivlačnejšimi in najbolj gledljivimi športi, saj ponuja raznoliko izbiro tritedenskih in enodnevnih dirk, vsako večje kolesarsko tekmovanje pa privabi veliko navijačev.

"Naši kolesarji s Pogačarjem in Rogličem na čelu so v tem letu znova poskrbeli za ogromno presežkov, podobno tudi Janja Garnbret v športnem plezanju. Vedeti moramo, da ni zvezdnica samo pri nas, temveč je prepoznavna tudi v Aziji, kjer ima veliko oboževalcev," je v zadnji letošnji oddaji Ob osmih povedal Boštjan Reberšak.

Poleg Luke Dončića tako Slovenija vztrajno dobiva nove mednarodne športne zvezde. Širše gledano pa mora slovenski šport ohraniti svojo širino in zavedanje, da je za svetlo prihodnost ključen razvoj različnih športnih panog in mladih športnikov.

Raznovrstnost športov ključ do nadaljnjih uspehov

Športi, kot sta kolesarstvo in plezanje, so za Slovence postali privlačni v zadnjih nekaj letih in prav raznovrstnost je pomemben košček v mozaiku uspešnosti slovenskega športa nasploh. Ohraniti moramo zavedanje, da šport ne izhaja samo iz svetovnih športnih zvezd, ki so sicer najzanimivejše in jih najraje spremljamo, temveč so lahko vir navdiha za mlade tudi druge športnice in športniki. "Večina otrok se za svojo športno panogo ne odloča zgolj zaradi nekega športnega vrhunca, ampak na podlagi dejavnikov v okolju, v katerem odraščajo, in tu ne smemo podcenjevati športnikov, kot je Benjamin Savšek, olimpijski, svetovni in evropski prvak, ki mu je uspelo združiti vse naslove, ni pa ga med najboljšimi športniki leta. Slovenski šport v celoti ponuja pestro paleto panog, ki se razvijajo in poleg ohranjanja vrhunskega športa nudijo tudi odskočno desko za mlade."

Dobri obeti tudi za leto 2024

Vemo že, da bosta vrhunca športnega leta 2024 olimpijske igre v Parizu in evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji. Boštjan Reberšak pa si želi, da bi bilo to leto kolektivnih športov. "Kolektivni športi povezujejo in ena od želja je, da bi na olimpijskih igrah spremljali dva ali celi tri slovenske kolektive, ki bi se borili za visoka mesta. Želel bi si videti Luko Dončića v slovenskem dresu, uvrstitev odbojkarjev in rokometašev na olimpijske igre ter seveda dobre predstave nogometne reprezentance na prihajajočem Euru. Vse to bi lahko privedlo do novega mejnika v slovenskem športu."

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Boštjan Reberšak: Tudi Slovenski športniki postajajo globalne zvezde