Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Neke varovalke, ki zagotavljajo kakovost opravljanjana zdravstvene dejavnosti, ki varujejo pacienta, se črtajo. Zato, da bo lahko s. p., vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev," je v razpravi na seji odbora za zdravstvo v državnem zboru rekel poslanec Levice ter si nakopal opomin in odvzem besede, nato pa oster odziv zdravniške zbornice, kjer so zapisali, da je bil nastop poslanca skrajno neprimeren in žaljiv in zato pričakujejo opravičilo.

Tako Kordiš kot tudi Levica sta se za izrečene besede sicer javno opravičila, trdijo pa, da gre za manipulacije in neresnice, saj da je Kordiševa trditev o črtanju varovalk, ki zagotavljajo kakovost, točna.

"Moje besede, ne samo, da so bile vzete iz konteksta, bile so zlorabljene za napad, za katerim stoji 50 milijonov razlogov, teh 50 milijonov, ki si jih obeta zdravniško-zavarovalniški lobij," dodaja Kordiš.

Brat umrlega zdravnika nad poslanca Kordiša

Oglasil se je tudi odvetnik Domen Gorenšek, brat pokojnega priznanega slovenskega kirurga Matevža Gorenška, ki trdi, da je Kordiš njegovega brata označil za mazača samo zato, ker je bil zdravnik zasebnik in zato napoveduje tožbo zoper poslanca. "Moj namen je bil, da se enkrat v tej državi vsaj poskuša doseči, da bo nekdo od tistih, ki mislijo, da so nedotakljivi in da lahko brez posledic žalijo točno določeno skupino ljudi, za to tudi pravno odgovarjal," pojasnjuje.

Kordiš odgovarja, da si težko predstavlja, da bi ga za besede, ki jih ni nikoli izrekel, kdor koli tožil, "še manj pa, da bi to tožbo dejansko tudi dobil".

Medtem ko Gorenšek zatrjuje, da za njegovim dopisom ne stoji nobena politična stranka, nobena organizacija. "Bil sem dejansko razburjen." Gorenšek še pravi, da gre za žalitev dobrega imena in dela ljudi, Kordiš pa vztraja, da bodo še naprej zagovarjali javno zdravstvo.