Foto: Dars
Foto: Dars

Lani je Dars zaradi neuporabe vinjet izdal več kot 60.000 plačilnih nalogov, od tega 18 odstotkov domačim kršiteljem, 82 odstotkov pa tujim voznikom. Podobno razmerje je veljalo tudi do letošnjega junija.

Poleti, ko se na avtocestah poveča tranzitni promet, bo tujih voznikov brez e-vinjet znova več. Dars bo zato v prihodnjih mesecih izvajal večji nadzor na terenu. "Domačine imamo na kamerah, medtem ko si želimo tujce oglobiti na terenu, saj to pomeni, da bo globa takoj poravnava," pojasnjuje Marjan Koler iz Darsa.

Maja je Dars začel testno izvajati postopke na daljavo tudi za tujce. "To pomeni pošiljanje računov po pošti na podlagi podatkov lastnikov vozil, registriranih v drugih državah Evropske unije. To izvajamo za države, katerih podatki so že na voljo. To je 16 držav, medtem ko na dostopnost do podatkov za druge države še čakamo."

Kot je še dodal Koler, rezultatov še ne morejo komentirati, ker so bili računi v tujino šele poslani. Če globe niso plačane, prekrškovni organ začne izterjavo. V primeru uspešne izvršbe v tujini je globa prihodek države kršitelja, ne pa Darsa ali slovenskega proračuna.