Penko je bil iz skupine posebnih tožilcev izključen, potem ko je odstopil od pregona v zadevi Orion. Foto: MMC RTV SLO
Penko je bil iz skupine posebnih tožilcev izključen, potem ko je odstopil od pregona v zadevi Orion. Foto: MMC RTV SLO
Sedež Oriona
Penko je zadevo Orion kot tožilec vodil sam. Foto: MMC RTV SLO
Penko dobil košarico

Kot je pojasnila generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je državnotožilski svet v torek na njen predlog sprejel sklep, da je višjemu državnemu tožilcu Boštjanu Penku prenehala dodelitev v skupino za pregon organiziranega kriminala. Boštjan Penko je že zgodaj dopoldne za MMC povedal, da je odločbo o prenehanju dodelitve dobil danes.

Brezigarjeva je v izjavi za javnost zapisala, da razlogi za Penkov umik niso le v zadevi Orion. Strinja se, da je tožilec samostojen pri svojih odločitvah, to pa prinese tudi odgovornost za vodenje postopka. "Nadzor je pokazal napačno delo in državni tožilec je bil opozorjen na možnost, da bi lahko zadevo vodil drugače, in so mu bili dani ustrezni napotki, ki jih ni upošteval," trdi Brezigarjeva.

Revizija končana še pred končno odločitvijo tožilca
Pojasnila je tudi, da zadnja notranja revizija ni bila namenjena pregledu zadeve Orion, ampak je šlo za pregled dela vseh državnih tožilcev v skupini za pregon organiziranega kriminala. Pregled je bil odrejen, še preden je bila sprejeta dokonča odločitev v primeru Orion, je dodala.

Penko je za MMC potrdil, da je počakal na rezultate revizije, preden je svojo odločitev posredoval sodišču. Povedal je, da se z ugotovitvami interne revizije ni strinjal, zato tudi ni upošteval napotkov. Prepričan je, da nihče ne sme posegati v avtonomnost tožilca, po njegovih besedah pa bi mu spis lahko tudi odvzeli, a tega niso storili.

Penko: Razmislil bom, kaj mi je storiti
Vidno prizadet Penko je dejal, da konkretnih navedb v odločbi ne želi komentirati, saj je v njej marsikaj napisano. Sam je še vedno prepričan, da je deloval avtonomno, po svoji vesti in v skladu z zakonom. Po njegovih besedah je glede odločbe mogoče sprožiti pravni spor, a bo še presodil, koliko je to sploh smiselno, saj za delo v skupini potrebuješ podporo sodelavcev.

"Težko zberem misli," je dejal vrhovni državni tožilec, ki sicer ostaja na tožilstvu, saj je bil izključen le iz posebne skupine. "Ta odločitev je prišla iznenada in je grob poseg v moje delo, saj imam na mizi kup pomembnih primerov, s katerimi sem se zadnji čas ukvarjal," je nadaljeval. Povedal je še, da ne ve, kaj bo počel zdaj. "Kaj bo moje delo, je stvar vodstva tožilstva. Meni ni še nihče nič razložil," je bil kratek.

Še enkrat je ponovil včerajšnje navedbe za MMC, da se ne strinja z očitki notranje revizije o napačno zastavljenem pregonu v zadevi Orion in da bo uporabil vsa pravna sredstva, ki jih ima na voljo, da bo ugotovitve izpodbil. Po njegovih besedah ga namreč v vseh teh letih nihče ni na nič opozarjal, da je kar koli narobe.

Tožilstvo končalo pregon v zadevi Orion
Tožilec Penko je po več kot dve leti trajajoči preiskavi odstopil od pregona vpletenih v zadevi Orion, saj je ugotovil, da za očitna dejanja goljufije ni dovolj dokazov. V ponedeljek dejal, da ni bilo mogoče dokazati, da so obdolženci želeli goljufati svoje stranke, oškodovanci pa so se zavestno spuščali v posle z Orionom. Oškodovanci in del javnosti so bili nad odločitvijo tožilstva ogorčeni.

Ana Svenšek

Penko dobil košarico