Foto:
Foto:

To je ob odprtju konference z delavnicami na temo Integracija migrantov in beguncev v slovensko družbo, ki poteka v Ljubljani, poudaril vodja delegacije Evropske komisije v Sloveniji Erwan Fouere.

Ob tem je poudaril, da je integracija migrantov dvosmerni proces in da obsega tako pravice kot tudi dolžnosti. Nanizal je tudi ugotovitve, da se prebivalstvo Evrope stara; če se imigracijska politika ne bo izboljšala, EU svojih ciljev na trgu dela ne bo dosegel.

Junija poročilo o stanju na področju migracije
Kot je poudaril, komisija ugotavlja tudi, da integracija druge in tretje generacije priseljencev v ekonomsko in socialno življenje ni zadovoljiva, zato je komisija države članice EU-ja pozvala k celostnemu pristopu na področju politike priseljevanja. Sicer pa bo komisija, tako pravi Fouere, letos junija izdala poročilo o stanju na področju migracije in zaposlovalne politike v EU, jeseni pa naj bi izšel tudi priročnik o ugotovitvah držav pristopnic o integraciji priseljencev. Na tej osnovi bo nato Evropska komisija izdala usmeritve in priporočila, je povedal Fouere.