Aleksander Čeferin je predsednik Uefe od septembra 2016. Foto: TV Slovenija
Aleksander Čeferin je predsednik Uefe od septembra 2016. Foto: TV Slovenija

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je med epidemijo novega koronavirusa vzbudil kar nekaj pozornosti. Slovenija je z njegovo pomočjo dobila donacijo zaščitne opreme. Odmevala je tudi njegova izjava, da bi morali politiki ljudem vlivati več upanja in optimizma.

Z njim se je v oddaji Pred dnevom državnosti: v kakšni državi želimo živeti?, ki je bila na sporedu v sredo zvečer, pogovarjala novinarka TV Slovenija Mojca Pašek.

Delate v tujini, ste v Švici. Kako iz tujine gledate na našo državo?
Predvsem je naša država čudovita država, država, kjer želim živeti. Hkrati je tudi država, kjer vidim veliko razdeljenost med ljudmi, kjer vidim neke imaginarne delitve na podlagi neke ideologije, ki je že davno "passe", in pač to je tisti del, ki me malo žalosti. Vidim državo, ki ima čudovito naravo, in vidim državo, ki ima nadarjene, pametne ljudi, ki so lahko uspešni kjer koli
na svetu.

Sorodna novica Čeferin: "Ne morem več gledati te apokaliptičnosti"

V času epidemije ste se oglasili, celo donirali ste, organizirali donacijo zaščitne opreme, zaščitnih mask, dali nekaj intervjujev. Nato so sledili odzivi na vaše izjave o tem, da bi pravzaprav morala oblast, vlada ljudem vlivati v tem času več upanja, več optimizma. Kako ste te negativne žolčne odzive na vaše izjave razumeli, jih sprejeli?
Objektivno sem bil pravzaprav presenečen nad takimi nenavadnimi histeričnimi odzivi. Subjektivno pa predvsem po tem, kar sem pozneje videl v komunikaciji nekaterih posameznikov celo na visokih položajih v državi, niti nisem bil presenečen. To pravzaprav mene osebno ne more prizadeti, ker bi bil bolj, ne bom rekel prizadet, ampak bolj bi bil razočaran, če bi me tovrstni ljudje hvalili. Me pa razočara, da je netenje sovraštva postalo neke vrste nacionalni šport, da se s tem ukvarjajo politiki in da se s tem ukvarjajo nekateri resda marginalni mediji, ampak vseeno so ene vrste mediji.

Celo predsednik vlade vas je v velikem televizijskem nagovoru posredno izpostavil kot nekega krivca za epidemijo, ki je vzniknila v Italiji v Bergamu zaradi nogometne tekme.
Sem že večkrat povedal, pa še enkrat lahko povem, da ta izjava ne zasluži niti komentarja. Po tej izjavi sem dobil naslednji dan klic predsednika vlade ene največjih držav v Evropi, ki mi je med smehom dejal, da sem odličen, da sem očitno vedel za prihod virusa, še preden je prišel.

Sorodna novica Aleksander Čeferin

Prav ti odzivi na vaše nastope so vas na neki način ustoličili kot nekega novega političnega sopotnika v Sloveniji. Ste vi nov politični obraz?
Ne. Sam sem povedal, pa lahko še enkrat povem, da mene neposredno politično udejstvovanje ne zanima, sam sem zadovoljen na tem položaju, kjer sem. Bom pa pasivno vedno povedal svoje mnenje in nihče, niti histerični pisci tvitov niti plačani samozvani novinarji, me ne bo prisilil, da bom postal tiho in ne bom več povedal svojega mnenja o državi, ki jo imam rad in ki si je nihče nima pravice lastiti. Nihče nima pravice reči 'država sem jaz', nihče nima pravice reči 'samo moje mnenje bo obveljalo' in nihče nima pravice reči: vsak tisti, ki se z mano ne strinja, ga je treba uničiti. In proti temu se bom boril, hkrati pa um prej imenovanih ne seže tako visoko, da bi dojeli, da kdo kdaj pove kakšno stvar tudi zato, ker je preprosto prav tako in nima popolnoma nobenega osebnega interesa.

Kaj pa druga politična stran? Recimo ugibanje, da vas je osebno klical nekdanji predsednik države Milan Kučan in vas nagovoril, da se politično začnete udejstvovati.
Žal me predsednik Kučan ni klical, bi se pa z veseljem z njim pogovarjal, ker je pameten človek in ga spoštujem, ampak niti me ni poklical niti me ni drugače nagovarjal k nobenemu političnemu udejstvovanju.

Kaj pa strah pred novim valom covida-19?
Mislim, da noben vnaprejšnji strah ni dober. Mislim, da moramo biti pozitivni, ker vnaprej razmišljati, ali bo drugi val, tretji val, četrti val, ali bomo morda zboleli, ali bomo umrli ... To nam jemlje produktivnost. Mi moramo spoštovati navodila, hkrati pa biti optimistični, pozitivni in poskušati živeti normalno življenje, ker drugače bodo države utrpele grozovite ekonomske posledice.

Kakšno bi bilo vaše sporočilo Slovencem?
Predvsem bi bilo moje sporočilo, da se zavedajmo, da smo dobri, da se zavedajmo, da smo lahko zelo uspešna država, da naj ne nasedamo nasilnežem, provokatorjem. Za Slovence kot dvomilijonski narod je edina možnost, da držimo skupaj, in če bomo držali skupaj, smo lahko velik dejavnik v Evropi. Če pa bomo nasedali na neke imaginarne delitve, če bomo razmišljali o tem, da je sosed naš sovražnik samo zato, ker misli drugače kot mi, potem se nam, verjemite, zelo slabo piše. Spomnil sem se misli Martina Luthra Kinga mlajšega, ki je rekel: "Na koncu se ne bomo spomnili besed naših sovražnikov, ampak molka naših prijateljev." Zato bi bilo prav, da se vsi, ki dobro mislijo, drznejo oglasiti in se ne skrivajo doma. Dovolj je žaljenja, poniževanja. Dajmo biti pozitivni in prijazni drug do drugega.

Pogovor z Aleksandrom Čeferinom ob dnevu državnosti