Premier Miro Cerar je poudaril nujnost dobrega sodelovanja s Hrvaško. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je poudaril nujnost dobrega sodelovanja s Hrvaško. Foto: BoBo

Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji.

Miro Cerar
false
Žična ograja je za zdaj nujna, je dejal Miro Cerar. Foto: BoBo
Cerar obiskal prebežnike v Dobovi

Predsednik vlade Miro Cerar je prvi dan novega leta preživel delavno. Obiskal je policiste, pripadnike civilne zaščite, prostovoljce in reševalce v begunskih centrih v Šentilju in Dobovi. V Novem mestu si je v popoldanskih urah ogledal še urgentni center ter zvečer obiskal letalsko bazo na Brniku in gasilsko reševalno službo Kranj. Vsem, predvsem pa policistom, se je zahvalil za požrtvovalno delo, ki ga opravljajo.

Premier je ob robu obiska Dobove poudaril, da se bo ob še kako potrebnem boljšem sodelovanju s Hrvaško z veseljem srečal z novim hrvaškim predsednikom vlade, takoj ko bo to mogoče. Na sestanku bo eno osrednjih tem zasedlo sodelovanje pri prebežniški krizi.

Sodelovanje z južno sosedo je sicer po Cerarjevih besedah boljše, še vedno pa je premalo sprotnega obveščanja in dogovarjanja, kdaj in kako bodo prebežnike z vlaki pripeljali v Slovenijo. Če bodo druge države, zlasti Avstrija in Nemčija, zaostrovale vstop na svojih mejah, bo zaostrovanje sorazmerno tudi na slovenski strani. Prav zato je sodelovanje Hrvaške nujno, dokler pa za to ni zagotovil, mora Slovenija narediti vse, da zaščiti schengensko mejo ter varnost ljudi in premoženja.

Zahvala ob prebežniški krizi
Premier je v jutranjih urah najprej pozdravil tiste, ki skrbijo za begunce v Šentilju. Se jim osebno zahvalil, kot je dejal za nesebično in požrtvovalno delo, ki ga opravljajo, tudi tujim policistom, sta za TV Slovenija poročala Saša Kranjc in Tomaž Karat.

"Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji," je opozoril premier Cerar.

Nato se je odpravil na železniški mejni prehod Dobova, ki je že nekaj časa edina vstopna točka za prebežnike. Tudi danes so prihajali z vlaki. Tukaj jih sprejmejo policisti in humanitarni delavci. Jih popišejo in začasno nastanijo v bližnji center. "Srečno novo leto, pa hvala vam lepa, ker vse tole počnete," se je zahvalil policistom.

Policisti so ga bili veseli, a hkrati so ga opozorili na težave, s katerimi se srečujejo; nizkimi plačami in dotrajano opremo. "Mi si želimo to, kar je šlo dolgo časa navzdol, spet postaviti navzgor," jim je odvrnil Cerar. Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je na vprašanje, ali jim je premier kaj obljubil, odgovoril: "Verjamemo, da se bo vlada potrudila po svojih močeh, da pomaga pri izboljšanju nekaterih zadev, kar se tiče opreme."

Cerar: Žična ograja je potrebna
Premier je pozdravil tudi reševalce, vojake in prostovoljce v begunskem centru Livarna v Dobovi, pred novinarji pa še enkrat poudaril, da je žična ograja na meji v tem trenutku potrebna. "Mi smo lahko v nekaj mesecih soočeni ponovno z velikim valom migrantov in zato se moramo na to resno pripraviti," je opozoril.

Dokler obstaja nevarnost, da se množice prebežnikov razpršijo po širšem območju, je odgovoren, da Sloveniji zagotovi varnost in učinkovito uravnavanje prihodov prebežnikov, je poudaril. Hkrati si po njegovem zagotovilu skupaj z drugimi evropskimi državami prizadevajo za rešitev prebežniške krize. Če bo uspelo in bo Slovenija lahko odstranila ovire, ki so sicer samo začasne, bo, kot je dejal, "najbolj vesel človek".

Predsednik vlade je državljankam in državljanom zaželel veliko zdravja v letu 2016 in dejal, da si želi, da bi bilo več delovnih mest, več zaposlitev in priložnosti za mlade in stare. In ko je predsednik vlade zapuščal nastanitveni center, so vanj znova prišli avtobusi, polni prebežnikov.

Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji.

Miro Cerar
Cerar obiskal prebežnike v Dobovi