17. maj je dan Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
17. maj je dan Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

Spomnimo, da se je 15. maja 1990 izdani ukaz takratne oblasti o predaji orožja TO-ja v skladišča Jugoslovanske ljudske armade začel izvajati prav 17. maja. Posamezni občinski štabi TO-ja so se temu uprli in ukaza o oddaji orožja niso želeli izpolniti. Tako so vzpostavili temelje za nastanek obrambnih sil novonastajajoče države, pa tudi za zagotovitev materialnih in tehničnih pogojev za poznejšo obrambo pred vojaško agresijo jugoslovanske armade v osamosvojitveni vojni leta 1991.

MSNZ ustanovljen v tajnosti pod vodstvom Janše in Bavčarja
Manevrsko strukturo narodne zaščite je v tajnosti ustanovila skupina pripadnikov tajne milice in TO-ja pod vodstvom takratnih sekretarjev za obrambo in notranje zadeve Janeza Janše in Igorja Bavčarja. S tem je oblikovala oboroženo formacijo, ki je tri mesece pozneje ob pomoči specialne in posebne enote slovenske milice zavarovala Slovenijo pred oboroženim napadom JLA-ja.

Zveza veteranov nestrankarska organizacija
Ustaviti se velja še pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, ki je bila, kot omenjeno, kot posledica opisanega dogajanja prav tako ustanovljena 17. maja, in sicer leta 1993. Gre za samostojno, nestrankarsko, nepridobitno in nevladno zvezo območnih združenj veteranov za Slovenijo. Združuje vse, ki so dejavno sodelovali v pripravah in neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za samostojno ter neodvisno državo.

M. N.