Dars bo lahko posojila črpal do leta 2010, za odplačilo pa bo imel na voljo 25 let. Foto: RTV SLO
Dars bo lahko posojila črpal do leta 2010, za odplačilo pa bo imel na voljo 25 let. Foto: RTV SLO

Dars bo najel posojila in izdal obveznice za graditev skoraj 517 kilometrov avtocest in drugih cest. Sredstva bo lahko črpal do 2010, predvideni rok odplačila pa je 25 let. Po besedah prometnega ministra Janeza Božiča bodo tako pravočasno zagotovili sredstva za gradnjo in obnovo cest, z zmanjšanjem proračunskih sredstev za avtoceste pa bodo lahko ta namenili drugim področjem.

V opoziciji menijo, da Dars ni sposoben odplačati tolikšnih posojil, in se bojijo, da bo njihovo odplačevanje prešlo na pleča državljanov v obliki zvišanja cestnin oz. javnega dolga. Poslanski klub LDS-a zakona ne bo podprl, saj po besedah Milana M. Cvikla vrača slovenski model financiranja v balkanskega, takšno financiranje pa bo gradnjo avtocest podražila, ne pa pospešila.

Poslanci so razpravljali tudi zakonu o vojnih invalidih ter o zakonu o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki. Predloga za spremembo obeh zakonov so v DZ vložili Socialni demokrati, koalicijske stranke pa so jima nasprotovale, zavrnitev je že pred tem predlagal tudi matični odbor DZ-ja. Oba predloga so naposled zavrnili.