Sindikate skrbijo predvsem posledice uvedbe enotne davčne stopnje. Foto: RTV SLO
Sindikate skrbijo predvsem posledice uvedbe enotne davčne stopnje. Foto: RTV SLO
Jožko Čuk
Predsednik Gospodarske zbornice Čuk je zadovoljen s predlogom reform. Foto: RTV SLO
Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja
Semolič opozarja, da si večina delavcev ne želi socialnih transferjev. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Janša je partnerjem dejal, da je časa za usklajevanje še dovolj. Foto: RTV SLO

Premier Janez Janša, ki je skupaj z vodjo odbora za reforme Jožetom P. Damijanom socialnim partnerjem v Ekonomsko-socialnem svetu predstavil predlog reform, je poudaril, da Slovenija nujno potrebuje reforme za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

Slovenija je del evropskega in svetovnega trga, spremembe okoli nas pa so realno dejstvo, je dejal Janša in pojasnil, da lahko bodisi tiščimo glavo v pesek ali pa zavestno ustvarjamo nove možnosti.

Delodajalci zadovoljni
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk meni, da predlog reform pomeni prispevek k uspešnejšemu poslovnemu okolju in je generator za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

Predsednik združenja delodajalcev Slovenije Stojan Binder pa je dejal, da bodo reforme razbremenile gospodarstvo, povečale konkurenčnost na svetovnih trgih in zmanjšale stroške dela.

Sindikati: Revni bodo še revnejši
Bolj kritični pa so bili do reform v sindikatih, kjer jih najbolj skrbi predlog enotne davčne stopnje. Opozarjajo, da se bo s tem zvišala predvsem davčna obremenitev hrane, ki predstavlja največji delež izdatkov delavcev.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je opozoril, da si večina delavcev ne želi socialnih transferjev kot nadomestilo za višjo davčno stopnjo.

Tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj se strinja o nujnosti reform, za katere pa upa, da se bodo izpeljale v okviru socialnega dialoga.

Sindikati tudi dvomijo, da bi se delodajalci zaradi znižanja stroškov dela odločili za odpiranje novih delovnih mest ali večja vlaganja v raziskave in razvoj. Po njihovem bodo reforme naredile bogate še bogatejše, revne pa še revnejše. Posebej pozorni so tudi na ukrepe o zaposlovanju in odpuščanju, želijo pa si tudi več besede pri predlaganju reformnih sprememb.

Za večjo blaginjo vseh
Sveženj predlaganih strukturnih reform temelji na uvedbi enotne davčne stopnje, ki naj bi zaradi enostavnosti in davčne razbremenitve podjetij vplivala na večjo konkurenčnost gospodarstva in s tem posredno na večjo blaginjo vseh.

Vlada modela reform ne more uresničiti brez podpore sindikatov. Da bi neto plače dejansko ostale enake, je namreč treba korenito prilagoditi kolektivne pogodbe.