V. d. predsednika programskega sveta RTV-ja Mitja Štular je napovedal, da bodo o novem direktorju RTV Slovenija ponovno odločali po dopustniškem obdobju. Foto: BoBo
V. d. predsednika programskega sveta RTV-ja Mitja Štular je napovedal, da bodo o novem direktorju RTV Slovenija ponovno odločali po dopustniškem obdobju. Foto: BoBo

"Odločitev je pravnomočna. S tem je Programskemu svetu omogočeno nadaljevanje obnovljenega postopka izbire generalnega direktorja RTV Slovenija. Glasovanje o izboru generalnega direktorja bo predvidoma izvedeno po dopustniškem obdobju," je v sporočilu za javnost zapisal v. d. predsednika programskega sveta RTV-ja Mitja Štular.

Začasno odredbo o prepovedi glasovanja je zahtevala Nataša Pirc Musar, ki jo je programski svet na začetku aprila izvolil za novo direktorico RTV Slovenija.

Postopek pa je bil razveljavljen oz. "obnovljen", ker je naknadno zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana programskega sveta DZ-ja razrešil dva programska svetnika.

Programski svetniki so nato na izredni seji ponovno glasovali o petih kandidatih za generalnega direktorja, vendar nihče ni dobil dovolj glasov, zato so za v. d. generalnega direktorja imenovali zdajšnjega direktorja RTV-ja Marka Fillija.

Pirc Musarjeva se je zaradi razveljavitve imenovanja pritožila na delovnem in socialnem sodišču. S pritožbo je nasprotovala vnovičnemu glasovanju o generalnem direktorju.

Na odločitev višjega delovnega sodišča se je že pred več kot dvema tednoma odzvala Pirc Musarjeva, ki je bila razočarana nad odločitvijo delovnega sodišča.

"Še posebej sem razočarana nad sodbo v delu, kjer je sodišče zapisalo, da je šlo pri 'obnovi postopka' imenovanja generalnega direktorja za fazo v postopku imenovanja in da zoper odločitev, s katero so razveljavili sklep o mojem imenovanju za generalno direktorico, nimam sodnega varstva," je zapisala Pirc Musarjeva.

"Pravica do učinkovitega sodnega varstva je temeljna človekova pravica. Če za vsebinsko presojo po mojem prepričanju nezakonitega sklepa programskega sveta ni pristojno ne upravno ne delovno sodišče, mi je bila ta človekova pravica odrečena," je še opozorila Musarjeva Pirc in dodala, da se bo na odločitev sodišča pritožila.