Na Ministrtstvu za šolstvo in šport so pred prihajajočim šolskim letom spremenili pravilnika o šolskem redu in ocenjevanju v srednjih šolah. Foto: MMC RTV SLO
Na Ministrtstvu za šolstvo in šport so pred prihajajočim šolskim letom spremenili pravilnika o šolskem redu in ocenjevanju v srednjih šolah. Foto: MMC RTV SLO
Razred
Novi pravilnik o ocenjevanju še vedno predvideva ponavljanje testov ob večji neuspešnosti dijakov, se bosta pa po novem vpisali obe oceni. Foto: MMC RTV SLO

Srednješolce z novim šolskim letom čakajo novosti. Nujni minimalni standard nadomeščajo enica, oznaka 'opravičen' ali 'neocenjen', pri ponavljanju testa pa se vpišeta obe oceni.

Na ministrstvu za šolstvo in šport so pripravili nekatere spremembe in posodobitve dveh pravilnikov, ki urejata izvedbo srednješolskega učnega procesa. V drugi polovici julija sta se namreč spremenila Pravilnik o ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravilnik o šolskem redu v srednjih šolah. V veliki meri gre za spremembe, zaradi katerih bosta pravilnika preglednejša. Vseeno pa spremenjena pravilnika prinašata tudi nekatere vsebinske novosti.

Po treh letih se "NMS" poslavlja
Zagotovo najopaznejša je ukinitev t. i. "NMS-ja". Nujni minimalni standard, ki se je nanašal na neocenjenost, nezadostne ocene, premajhno navzočnost pri pouku in tudi na oproščenost opravljanja določenih vsebin, tako z novim šolskim letom ne bo več v uporabi. Namesto "ne dosega nujnega minimalnega standarda" bodo od zdaj učitelji znanje ocenili z nezadostno oceno ali pa označili, da dijak ni bil ocenjen oziroma je bil ocenjevanja opravičen.

Ministrstvo se je za ukrep odločilo, ker je ocena "NMS" v šolski prostor po njihovih opažanjih vnašala precej negotovosti. Jasnejše, številčno ocenjevanje naj bi tako odpravilo nekatere težave in nejasnosti, ki so se zdaj pojavljale.

Za dijake manj ugodna pa je sprememba pravila o ponavljanju preverjanja znanja, na katerem je več kot tretjina dijakov dosegla nezadostno oceno. Tako preverjanje se bo še vedno ponavljalo, se bosta pa po novem vpisali obe oceni. Pravilnik o ocenjevanju med dijaki tako verjetno ne bo popolnoma dobrodošel.

Jasnejši in določnejši šolski pravilniki?
V pravilniku o šolskem redu ministrstvo srednjim šolam nalaga izdelavo določnejših in jasnejših šolskih pravil. Določa področja, ki jih morajo ravnatelji v sodelovanju z učitelji in starši zapisati ter opredeliti v njihovih pravilnikih. Med temi področji so tako sodelovanje s starši, merila za pohvale in priznanja za najuspešnejše dijake ter tudi pravila za postopanje v primeru kršitev in obravnavanje dijakov, ki so začasno izključeni iz šolskega procesa.

Novi pravilnik šole opozarja tudi na uporabo mobilnikov in drugih komunikacijskih naprav, ki je vse bolj v porastu. Pravilnik predvideva ureditev dovoljenih in nedovoljenih načinov uporabe, ki jo morajo doreči posamezne šole. Neupoštevanje teh pravil, ki jih bodo določile same šole, pa že navaja med lažjimi kršitvami.

S pravilnikom ministrstva opredeljene kršitve tako ostajajo v večji meri nespremenjene. Spremembo je mogoče opaziti le še pri tem, da se je pitje alkohola izmed najtežjih kršitev prestavilo med težje.