Na DNS-ju opozarjajo, da okolje v Sloveniji za novinarje postaja  vedno bolj nevarno. Foto: BoBo
Na DNS-ju opozarjajo, da okolje v Sloveniji za novinarje postaja vedno bolj nevarno. Foto: BoBo

Novinarke Nine Ambrož naj bi se kar na sedežu časopisne hiše Večer lotil direktor in solastnik podjetja Primius gradnje Primož Pinter, o katerem je poročala v članku o gradbenih projektih. Poskus fizičnega obračuna z novinarko mu je moral preprečiti varnostnik, Ambroževa pa je dejanje prijavila policiji.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) od policije pričakuje, da bo prijavo grožnje vzela resno in odgovorno ter je ne bo podcenjevala, kot se je v nekaterih primerih že dogajalo.

Ob tem so v DNS-ju dodali, da so že večkrat opozorili in znova ugotavljajo, da se stopnjuje sovražno ozračje, uperjeno zoper novinarje, ki se izraža tako v žalitvah kot grožnjah s ciljem profesionalnih in osebnih diskreditacij novinarjev ter tudi v poskusih ustrahovanj z namenom vplivanja na novinarsko delo in očitno tudi utišanja novinarjev.

Med verbalnim in fizičnim nasiljem je po opozorilu društva zelo tanka meja, zgolj en korak, ki ga nikakor ne smemo dopuščati.

Solastnik podjetja Primius gradnje je novinarki grozil na sedežu časopisne hiše Večer. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Solastnik podjetja Primius gradnje je novinarki grozil na sedežu časopisne hiše Večer. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Poziv k zaščiti novinarjev

Tudi zato so še enkrat javno pozvali k ustrezni zaščiti novinarjev v Sloveniji z vsemi potrebnimi ukrepi, ki bodo varovali tako novinarje, ki zgolj opravljajo svoje delo, kot tudi širše pravice javnosti do obveščenosti ter s tem tudi razmere za delovanje demokratičnih družb, so še sporočili iz DNS-ja.

V Sloveniji je v zadnjem času prišlo do več nasilnih napadov na novinarje. V letu 2018 so odmevale grožnje in žalitve, ki so med drugim doletele urednika Večera Matijo Stepišnika, novinarje nacionalne televizije Eugenijo Carl, Mojco Šetinc Pašek in Jožeta Možino, pa tudi napada na ekipi Televizije Slovenija in Planet TV.

Na dosledno sankcioniranje napadov na novinarje so poleg DNS-ja večkrat opozorili tudi v Združenju novinarjev in publicistov.