Volivci po Sloveniji so izbirali novo sestavo državnega zbora

Po podatkih DVK-ja je na tokratnih volitvah glasovalo 69,71 odstotka volilnih upravičencev. 10.570 jih je svoj glas oddalo na voliščih omnia. Predčasno je glasovalo rekordnih 7,7 odstotka vseh volivcev.

Med 7. in 19. uro je bilo odprtih 2995 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, in 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.695.768, so lahko izbirali med 1476 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah je nastopalo 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah.

Na dveh voliščih zmanjkalo glasovnic

Na dveh voliščih, v Bizoviku in v Senožetih v Dolu pri Ljubljani, je zmanjkalo glasovnic, je za STA potrdil Dušan Vučko iz Državne volilne komisije. Težavo so rešili tako, da so glasovanje na obeh voliščih podaljšali za toliko časa, kolikor je bilo posamezno volišče zaprto, ko so poiskali in dostavili manjkajoče glasovnice.

Vučko meni, da je omenjeni zaplet verjetno nastal zaradi visoke volilne udeležbe oz. zato, "ker nekdo očitno ni upošteval navodila, da mora biti na volišču toliko glasovnic, kot je volivcev".

Sorodna novica Do 10. ure 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Volilna udeležba do 16. ure 49,3-odstotna

Volilna udeležba do 16. ure je bila 49,3-odstotna – to je 836.081 volilnih upravičencev (v to niso všteto predčasno glasovanje, kjer je volilo 130.151 volivcev oz. 7,7 odstotka vseh volivcev). Na parlamentarnih volitvah leta 2018 je bila volilna udeležba do 11. ure 17,27-odstotna, do 16. ure pa 34,32-odstotna. Leta 2018 je bila končna volilna udeležba 52,64-odstotna.

Na volišča z osebnim dokumentom

Na enem izmed ljubljanskih volišč. Foto: Larisa Daugul
Na enem izmed ljubljanskih volišč. Foto: Larisa Daugul

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega je volivec skupaj z osebnim dokumentom prinesel s seboj na volišče, volil pa je lahko tudi, če obvestila ni imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki je bil pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa je lahko glasoval s posebnim potrdilom. Tega so izdajali na upravnih enotah.

Na volišču je volivec prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata. Glasovnica je veljavna, tudi če je volivec sicer glasoval drugače, a je njegova volja jasno razvidna.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

Volišče omnia na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v zgodnjih jutranjih urah. Foto: Ana Gombač
Volišče omnia na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v zgodnjih jutranjih urah. Foto: Ana Gombač

Za spremljanje volitev v medijskem središču akreditiranih več kot 120 novinarjev

Izide državnozborskih volitev so številni domači in tuji mediji čakali v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje se je akreditiralo 123 novinarjev, 51 fotografov in 21 tehnikov, od tega več tujih.

Glasovanje na voliščih v tujini