Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan trdi, da ne namerava odstopiti, dokler pri spornem nakupu stavbe v Ljubljani ne bo dokazala sistemske korupcije. Danes naj bi se s premierjem Robertom Golobom sešla v vladni palači in se dogovorila, da naj bi, ko bo nastopil čas za to, odstopila sama. Razplet naj bi bil po informacijah STA-ja znan v ponedeljek.

Med tem so pritiski vse večji, saj afera ni povzročila le spora znotraj stranke, temveč tudi krizo v koaliciji. Kljub večkratnim pozivom SD-ja, naj premier ministrico razreši, Golob z odločitvijo še čaka. V SD-ju naj sicer še ne bi razmišljali, da bi zapustili koalicijo, poroča Televizija Slovenija.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan: Moj edini cilj je razkriti sistemsko korupcijo

SD je v odzivu, ki ga je zahteval premier Golob, zapisal, da stališče stranke ostaja nespremenjeno. "Pričakujemo, da boste spoštovali sklep predsedstva SD-ja in da boste zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, skladno z vašimi pristojnostmi, predlagali razrešitev ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan," izhaja iz dokumenta.

"Glede na naravo obtožb, ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke SD sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katera koli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi," so še zapisali. Kot je za Televizijo Slovenija poročal Rok Šuligoj, so v SD-ju zelo nezadovoljni, saj naj bi imel premier pismo predsednice na mizi ves popoldan, pa nanj še ni odgovoril.

Švarc Pipan je v zadnjih dneh prst uperila v nekatere člane SD-ja in jim očitala zavajanje pri nakupu stavbe za potrebe sodišč, prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva in vpletanje generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta v posel. Afera vsak dan dobiva nove razsežnosti. Mediji danes poročajo tudi o nakupu stanovanja očeta Žiberta pod zelo ugodnimi pogoji.

Medtem se je Švarc Pipan na družbenem omrežju Facebook državljanom zahvalila za "množične izraze podpore in spodbude". Te ji dajejo vedeti, da je "le napočil čas za vztrajanje, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države".

"Za vedno bom morala nositi težko breme zavedanja, da sem se tudi sama nehote ujela v premetene zanke tovrstnih praks," je zapisala. Tudi če bo morala oditi, bo šla mirno, "z zavestjo, da se vala tega boja ne bo več dalo zlahka ustaviti", je zapisala in dodala, da se bo borila naprej.

Golob in Švarc Pipan naj bi se znova sešla

"Težki dnevi za stranko SD"

"Za stranko so izjemno težki dnevi," pa je Fajon zapisala v pismu, ki ga je namenila članstvu. Po sprejetem sklepu predsedstva SD-ja, da Švarc Pipan pozove k odstopu z mesta ministrice za pravosodje, so priča "pogromu nad stranko, tudi od ministrice", ki z obtožbami SD-ja in njenih posameznikov "meče slabo luč na vse člane in članice stranke, ki delamo pošteno, transparentno in zakonito".

Verjame, da članstvo nastala situacija skrbi, zaradi pogroma pa so, kot je tudi sama, upravičeno prizadeti. "Ob prevzemu stranke sem jasno povedala, da se zavzemam in se bom vedno zavzemala za ničelno stopnjo korupcije. Ostajam odločna, da bodo v stranki SD za vse veljali enaki vatli. Vsak med nami je dolžan prevzemati odgovornost za svoja dejanja," je še zapisala.

Do dogajanja je bil ob robu okrogle mize o solidarni Evropi kritičen tudi SD-jev evroposlanec Milan Brglez. "Upam, da se bo ta zgodba razčistila in bomo po tem procesu prišli do rešitev in do bolj prečiščene socialne demokracije. (…) Tiste, za katere se v postopku ugotovi, da so kar koli naredili proti slovenskemu pravnemu redu, nimajo mesta v socialni demokraciji in mislim, da bo proces do tega privedel." Po poročanju Televizije Slovenija naj bi bil del članstva razočaran tudi nad stranko, ne nad ministrico.

Grožnje vpletenim, ministrici odrejeno policijsko varovanje

V zadnjem času naj bi bili groženj deležni ministrica Švarc Pipan in njeni najožji sodelavci na ministrstvu, kot pravi sama, predvsem vpleteni v posel. O tem so že obveščene pristojne službe ministrstva in varnostne službe vlade, je poročal Rok Šuligoj za Televizijo Slovenija. Dogajali naj bi se tudi incidenti, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih, je poročal Siol.

Po neuradnih informacijah 24ur naj bi bila groženj deležna tudi sama ministrica Švarc Pipan. Te naj bi bile tako resne, da ji je bilo odrejeno tudi policijsko varovanje.

Švarc Pipan za zdaj ostaja ministrica