Drnovšek bo tudi letos nagovoril Generalno skupščino ZN-a. Foto: EPA
Drnovšek bo tudi letos nagovoril Generalno skupščino ZN-a. Foto: EPA
Generalna skupščina
Generalna skupščina bo prizorišče številnih dvostranskih srečanj. Foto: EPA

Drnovšek se je v torek udeležil neformalnega srečanja voditeljev o medverskem dialogu in sodelovanju za mir, ki je potekal pod predsedstvom filipinske predsednice Glorie Macapagal Arroyo.

Pozneje se je srečal tudi z direktorjem Earth Institute na univerzi Columbia in direktorjem Projekta tisočletja Jefferyjem Sachsom. Predsedniku republike se je v New Yorku pridružil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki bo Drnovška spremljal na današnjem odprtju vrha ZN.

Vrh ZN-a o izzivih prihodnosti
Na vrhu, ki bo od danes pa do petka, se bodo voditelji pogovarjali predvsem o uresničevanju Deklaracije tisočletja in reformi ZN-a.

Sodelovalo bo 170 voditeljev držav sveta, ki bodo poskušali preseči nesoglasja in se dogovoriti o uresničevanju zavez Deklaracije tisočletja in reformi Združenih narodov.

Nikoli več svetovne vojne

Preberite si poseben prispevek o zgodovini Združenih narodov.
ZN je bil ustanovljen pred 60 leti, 24. 10. 1945, s ciljem zagotoviti svetu, uničenem zaradi pravkar končane II. svetovne vojne, trajen mir in napredek z načelom upoštevanja vseh. ZN trenutno združuje 191 držav, Vatikan pa ima status opazovalca.