Andreja Katič je na čelu pravosodnega ministrstva nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki jo je s položaja odnesla afera glede nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Andreja Katič je na čelu pravosodnega ministrstva nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki jo je s položaja odnesla afera glede nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Novo pravosodno ministrico Andrejo Katič so na glasovanju v DZ-ju podprli prisotni poslanci koalicijskih strank Svoboda, Levica in SD ter poslanec madžarske narodnosti, podporo pa so ji odrekli v opozicijskih strankah SDS in NSi. Po prisegi pred poslankami in poslanci je Katič dejala, da upa na dobro sodelovanje, vendar se zaveda, da na čelo resorja "prihaja v zahtevnem času". Kot je dodala, upa, da jim bo skupaj uspelo delati v "dobrobit pravne države ter državljank in državljanov Republike Slovenije".

Sorodna novica Preiskave zaradi sodne stavbe na Litijski: NPU sumi, da si je 13 ljudi pridobilo 3,4 milijona

Dan, ko je DZ Katič vnovič imenoval na funkcijo pravosodne ministrice – resor je namreč vodila že v vladi Marjana Šarca, – sicer mineva v znamenju afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je z ministrskega stolčka odnesla njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan. Zaradi omenjenega nakupa Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav. Ena teh med drugim poteka tudi v prostorih ministrstva za pravosodje.

Novoizvoljena ministrica s podrobnostmi še ni seznanjena, je dejala v izjavi po izvolitvi. Pričakuje pa, da bo z njimi seznanjena ob primopredaji poslov. Ta je bila sprva predvidena za popoldne, a se bo, kot kaže, zaradi preiskave na ministrstvu zamaknila. Katič naj bi tako ministrske posle od svoje predhodnice prevzela v sredo.

Med prvimi nalogami, ki jo čakajo, so sicer pogovori s predstavniki pravosodja, predvsem o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Kot je že napovedala v predstavitvi pred matičnim odborom DZ-ja, bo vlada to urejala s posebnim zakonom, predvidoma še v prvi polovici leta. Katič se bo tako že v sredo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem, za četrtek pa je predsednik vlade Golob sklical sestanek s pravosodnimi deležniki, je dejala nova ministrica za pravosodje.

Golob v predstavitvi predstavil bogate izkušnje Andreje Katič

Premier Robert Golob je v uvodni predstavitvi pred DZ-jem povzel kandidatkin življenjepis in poudaril, da je Andreja Katič "prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede" s številnimi izkušnjami tako na lokalni kot državni ravni. "Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno preprosta. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice." Izrazil je prepričanje, da bo prav zato "tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu," je dejal premier.

Katič sicer ni bila edina kandidatka stranke SD za pravosodno ministrico, a je Golob po vrsti sestankov državnemu zboru v imenovanje predlagal prav njo, kar so v njegovem kabinetu utemeljili z njenimi preteklimi izkušnjami na čelu pravosodnega resorja. Poleg funkcije pravosodne ministrice v času Šarčeve vlade je bila namreč v času Cerarjeve vlade tudi ministrica za obrambo. Pred tretjim ministrskim mandatom je bila do zdaj državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Prisegla nova ministrica za pravosodje Andreja Katič

Koalicija kandidatko podpira in od nje pričakuje, da bo razčistila ozadje afere

Koalicijski partnerji so v predstavitvi stališč poslanskih skupin poudarili, da vidijo prednost kandidatke za ministrico za pravosodje v njenih preteklih izkušnjah na tem resorju in strokovnosti. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo proučila ozadje afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti in da bodo odgovorni prevzeli odgovornost za svoja ravnanja v zvezi s tem.

"Zavedamo se, da v današnjih okoliščinah sprejeti kandidaturo za vodenje ministrstva nikakor ni bila lahka odločitev," je v imenu poslanske skupine SD-ja poudarila Meira Hot. Dogodek na Litijski je po njenih besedah razkril tudi nedoslednosti in nestrateški pristop k reševanju prostorske problematike sodišč. "Zaradi sedanje afere se odpira možnost, da se k temu problemu pristopi na celovit, premišljen način in se oblikuje jasna strategija za naslednjih 10 do 20 let z ustreznimi instrumenti za preprečevanje korupcije, ki je na področju javne infrastrukture, žal, vse prevečkrat prisotna," je dejala.

Sorodna novica Kandidatki za ministrico Andreji Katič zelena luč odbora DZ-ja za pravosodje

Čas, ki je na voljo do konca mandata aktualne vlade, po mnenju SD-ja zahteva "realizacijo konkretnih zavez", med katerimi med drugim navajajo ureditev materialnega položaja sodnikov, tožilcev, pravosodnih policistov in drugega pravosodnega osebja, sprejem reforme sodstva, prenovo kazenskega prava, ureditev razmer v zaporskem sistemu in drugo. Hot je posebej izpostavila nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, zaradi katere med sodniki vre. "Sodniki niso vajeni, da se odločitev sodišč ne spoštuje. To vpliva na njihovo moralo in s tem tudi delovno storilnost," je poudarila Hot in dodala, da je treba omenjeno problematiko rešiti prioritetno.

Tako v SD-ju kot tudi v Levici so poudarili, da nimajo zadržkov do tega, da Katič vnovič zasede stolček na čelu ministrstva za pravosodje. Poslanec Levice Milan Jakopovič je napovedal, da bodo kandidatko soglasno podprli, saj "resor, njegove posebnosti in ključne probleme dovolj dobro pozna". Od nove ministrice pa pričakujejo tudi, da bo temeljito proučila, kaj se je dogajalo s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani in da bo storila vse, da bodo vsi odgovorni odgovarjali za svoja ravnanja. Primer Litijske je razkril, da na korupcijo ni imuno niti področje, ki bi se moralo najbolj aktivno boriti proti njej, je poudaril Jakopovič.

V Levici si želijo, da bi se nova ministrica čim prej lotila tudi reševanja drugih izzivov pravosodnega resorja, pri čemer je Jakopovič med drugim omenil problematiko femicidov in družinskega nasilja, uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, sprejem nove sodniške zakonodaje, načrtovano reformo Sodnega sveta in novosti pri imenovanju sodnikov. "V Levici ob tem ponovno opozarjamo, da je treba najprej poskrbeti za ustrezno plačilo najnižje, in ne najvišje plačanih, ter da je ključen sistemski pristop brez izvzemanja različnih skupin zaposlenih," je glede plačne problematike dejal Jakopovič.

Sorodna novica Katič: Mislim, da je stavba na Litijski, kot je povedalo sodstvo, neprimerna

Tudi v poslanski skupini Svoboda se ob predstavitvi stališča niso izognili aferi z nakupom stavbe na Litijski, ki je pokazala, da imamo v Sloveniji v pravosodju veliko resnih izzivov in težav, je poudaril vodja poslanske skupine Borut Sajovic. Je pa spomnil, da so se tudi v opoziciji v preteklosti po domače lotevali nakupov zemljišč za potrebe sodstva in to podkrepil s primerom nakupa na Masarykovi cesti v Ljubljani v času ministra Lovra Šturma. Od nove ministrice v Svobodi pričakujejo, da se bo spopadla "z resnim izzivom" plač v pravosodju, pri čemer se je Sajovic opravičil za zamudo pri uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač.

"Večkrat smo dali jasno in glasno sporočilo, da odločbe ustavnega sodišča spoštujemo, da jih želimo realizirati v rokih, da se opravičujemo, ker je reforma nekoliko počasnejša zaradi avgustovskega neurja. Seveda se strinjamo tudi v tem, da vsi, ki so zaposleni kjer koli, kot izhodišče potrebujejo vsaj minimalno plačo," je dejal Sajovic. Po njegovih besedah v Svobodi podpirajo odločitev premierja Goloba, da je za novo pravosodno ministrico predlagal izkušeno kandidatko, ki ima izkušnje tako iz lokalnega okolja kot tudi bogate izkušnje na področju pravosodja. Med nalogami, ki čakajo novo ministrico, je med drugim naštel tudi boj proti korupciji in vzdrževanje integritete.

Opozicija kandidatki odrekla podporo

Tudi poslanec opozicijskega NSi-ja Jernej Vrtovec je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejal, da bo ena od prvih nalog nove ministrice razčistiti nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Poudaril je, da seveda ne gre zaupati zgolj ugotovitvam dosedanje ministrice Švarc Pipan, ki bi morala pred nakupom stavbe odrediti lastno cenitev. "Kajti sicer, kako naj ljudje zaupajo v delovanje pravne države, v pravno državo samo, če se najprej na ministrstvu za pravosodje stvari ne razčistijo in se ne držijo postulatov pravne države," se je vprašal. Po njegovih besedah javnost od nove ministrice pričakuje, da bo povrnila zaupanje v pravosodje in pravno državo. "Pravosodje je hrbtenica pravne države, in dokler pravosodni sistem v tej državi ne deluje, potem ne bo zaupanja v pravno državo," je dejal. Vrtovec je napovedal, da imenovanja nove ministrice ne bodo podprli, saj aktualne vlade ne podpirajo. "Izjemno skeptični" so tudi do tega, da bo vlada začela izvajati reforme na področju pravosodja.

Poslanec SDS-a Zoran Mojškerc je dejal, da so v stranki pričakovano razočarani nad plitvim kadrovskim bazenom v Svobodi. Ne verjame, da se bo ministrica iz kvote SD-ja resnično lotila izzivov na področju korupcije. Mojškerc je dejal, da je Katič sicer napovedala, da bodo za ureditev plač sodnikov in tožilcev spisali poseben zakon. Toda ta je "zelo verjetno obsojen na propad" ob stavkah v javnem sektorju, je napovedal poslanec. Katič po njegovih besedah sicer razume in pozna pereče teme pravosodja, vendar je ob tem dodal, da konkretnih rešitev ne podaja. "Še več, sama ne obljublja čudežev, kar v prevodu pomeni, da se v času njenega mandata sodni zaostanki ne bodo bistveno skrajševali, zaupanje državljanov v pravno državo pa bo še bolj skrhano," je poudaril. Mojškerc je dejal, da v poslanski skupini SDS-a kandidatke ne podpirajo.

Andreja Katič prisegla kot pravosodna ministrica