Foto:
Foto:
Elektricno omrezje

Najzahtevnejši in najpomembnejši je zakon o davčnem postopku, katerega sprejetje sta obstruirali opozicijski stranki SDS in NSi.

Opozicijska SDS in NSi se nista strinjala z načinom sprejemanja tako pomembnega zakona v naglici, zakon je bil kljub temu sprejet z 41 glasovi za in enim proti.

Po mnenju SDS-a novi zakon ne rešuje ključnega problema, ko se davčni zavezanec pritoži na odmero davka, kar pa ne zadrži plačila davka. Tudi v SLS-u menijo, da bi si ta zakon zaslužil več obravnave, ne glede na to, da gre za vprašanje izpolnjevanja obveznosti, ki so bile dane v Bruslju. LDS in ZLSD pa v zakonu vidita številne izboljšave davčnega postopka.

Izdelki v trgovinah v slovenščini
Novela o varstvu potrošnikov tako določa izključno uporabo slovenskega jezika pri označevanju na izdelkih in pri njihovem oglaševanju. Podjetje mora tako s porabniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih, kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost, pa tudi v jeziku narodne skupnosti. Novela še zavezuje podjetja, da pri označevanju izdelkov v slovenščini posredujejo potrebne informacije glede značilnosti, prodajnih pogojev, uporabe in namembnosti izdelka.

Prepoved odklopa elektrike v primeru socialnih stisk
Poslanci so sprejeli novelo energetskega zakona. Vladna novela med drugim določa prepoved odklopa električne energije v primeru posebej velikih socialnih stisk, zlasti v zimskem obdobju, za kar je predvideno ustrezno nadomestilo stroškov. Sicer pa sprejete spremembe zakona omogočajo vladi privatizacijo holdinga Slovenske elektrarne, vendar pa državni lastniški delež ne sme pasti pod 51 odstotkov.

Sodelovanje vlade in parlamenta po novem
Danes začenja veljati zakon o sodelovanju med vlado in parlamentom v zadevah Evropske unije, zaradi katerega bo treba spremeniti tudi poslovnik državnega zbora. Zakon med drugim določa, da v postopkih sprejemanja pravnih aktov in odločitev v mednarodnih organizacijah, na katere Slovenija prenese izvrševanje dela suverenih pravic, vlada o teh zadevah obvešča parlament, ta pa lahko sprejema stališča, ki jih vlada upošteva.

Namestnik direktorja vladne službe za evropske zadeve Andrej Engelman je v zvezi s tem, kako namerava vlada v prihodnje obveščati državni zbor glede evropskih zadev, povedal, da bodo poslanci gradivo prejemali v elektronski obliki in v slovenščini, razen v začetnem obdobju, ko ga bodo prejemali tudi pisno in v tujem jeziku. Parlament bo imel sicer vpogled v iste baze podatkov kot vlada, seznanjen ne bo le s stališči, ki so še v pripravi.