Tanko meni, da je treba urediti položaj, ki je nastal po letu 1996. Foto: RTV SLO
Tanko meni, da je treba urediti položaj, ki je nastal po letu 1996. Foto: RTV SLO

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, je treba urediti položaj, ki je nastal po letu 1996. V skladu z zakonom namreč država financira nekatere zasebne šole 100-odstotno, nekatere pa zgolj 85-odstotno.

Tanko je dejal, da omenjenega neskladja z novelo ZOFVI, ki jo je predlagala vlada, ni bilo mogoče urediti, saj zato ni bilo političnega soglasja in izrazil upanje, da bo to storila odločba ustavnega sodišča.

Zahtevo so podpisali poslanci koalicijskih strank SDS-a, NSi-ja in SLS-a, DeSUS pa pri zahtevi ni sodeloval. Pobudniki ocene ustavnosti so ustavnemu sodišču predlagali, da zahtevo obravnava prednostno.

Zver umaknil novelo ZOFVI
Minister za šolstvo in šport Milan Zver je konec novembra umaknil novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja iz parlamentarne procedure, kmalu po tem pa je vlada v DZ vložila popravljeno novelo, ki pa ji je opozicija še vedno očitala neusklajenost. Vendar pa je vlado prehitel SNS, ki je vložil svojo novelo šolske zakonodaje, ki jo bodo morali poslanci obravnavati pred vladno.