"Zadevo spremljamo; kar koli bo kazalo na to, da gre za uraden postopek, se bomo odzvali," glede namere Hrvaške, da razglasi izključno gospodarsko cono v Jadranskem morju, pravi minister Erjavec. Foto: BoBo
false
Minister o tem, kdaj bo arbitražno sodišče končalo delo in izdalo končno razsodbo, ni želel ugibati, meni pa, da v prihodnjem letu. Foto: BoBo

Povedal je, da Ljubljana uradnega sporočila o tem ni prejela, ga pa namera o razglasitvi izključne gospodarske cone preseneča, "ker dokler niso definirane meje, zelo težko govorimo o izključni gospodarski coni".

"Za zdaj ocenjujem, da gre bolj za notranjepolitično vprašanje. Hrvaški vladi je naloženo eno leto za proučitev možnosti za cono, v roku enega leta pa bo tudi arbitražna razsodba prišla na dan. Zadevo spremljamo; kar koli bo kazalo na to, da gre za uraden postopek, se bomo odzvali. V tem trenutku zadevo vidimo bolj kot notranjepolitično zgodbo, čeprav je v nasprotju s pristopnimi pogajanji in arbitražnim sporazumom. Vendar to ni nekaj, kar bi moralo razburjati slovensko javnost," je dejal v pogovoru za današnjo Sobotno prilogo Dela.

Minister o tem, kdaj bo arbitražno sodišče končalo delo in izdalo končno razsodbo, ni želel ugibati, meni pa, da v prihodnjem letu. Pričakuje pa, "da se bodo odnosi med vladama zelo zapletli, ko bo izdana arbitražna odločba in jo bo treba implementirati", glede na to, da tudi nova hrvaška vlada vztraja pri odstopu od arbitražnega sporazuma.

"Ne moremo pričakovati, da bomo vsi zadovoljni"
V pogovoru, ki ga je imel za časopis, še preden je v petek na delovnem obisku v Ljubljani gostil novega vodjo hrvaške diplomacije Davorja Iva Stierja, je Erjavec omenjeno stališče Zagreba obžaloval, saj je "s tem izgubljena priložnost, da bi lahko na novo definirali odnose". "Prepričan sem, da bi drugačno stališče sprostilo odnose, jih postavilo na drugo raven," je dodal.

"Jasno pa moram povedati: ko bo izdana odločba, ne moremo pričakovati, da bomo vsi zadovoljni, mislim, da bo neki kompromis in bomo oboji imeli zadržke, pripombe, češ sodišče bi lahko drugače razsodilo. Zdaj se namreč zdi, kot da bomo vnaprej zadovoljni in komaj čakamo, da bomo razsodbo uveljavili. Cilj arbitraže je, da končno uredimo sporno vprašanje, ki je lahko model za druge mejne spore, ki so nastali zaradi razpada Jugoslavije," je dejal.