Ustavni sodnik Rok Čeferin. Foto: BoBo
Ustavni sodnik Rok Čeferin. Foto: BoBo

Na ustavnem sodišču so napako priznali, predlagali so obnovo postopka. Evropsko sodišče za človekove pravice (EČSP) pa ob tem Slovenijo spominja, da je bila zaradi podobne kršitve obsojena že trikrat, je poročal Radio Slovenija.

Sprejem pritožbe zoper Slovenijo na omenjeno sodišče je potrdilo tudi slovensko državno odvetništvo, ki pa podrobnosti za zdaj ne komentira zaradi interesa sodnega postopka.

Neuradno naj bi Evropsko sodišče za človekove pravice Slovenji predlagalo sklenitev denarne poravnave s pritožnikom, je izvedela Slovenska tiskovna agencija.

Sorodna novica Čeferin o neizločitvi iz postopka: Primera se nisem spomnil, ker v spisu ni bilo imena

Odvetniška zbornica Slovenije je leta 2014 zavrnila vpis odvetniškega kandidata v imenik odvetniških kandidatov. Kandidat se je zoper odločitev pritožil na upravno, nato pa še na vrhovno sodišče, ki pa sta ga zavrnili. Zato je vložil ustavno pritožbo, ki jo je ustavno sodišče novembra 2019 zavrnilo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ustavni sodnik Rok Čeferin je nato konec lanskega leta sodnike obvestil, da je v navedeni zadevi odločal pomotoma in da bi moral biti v njej izločen. Hkrati je predlagal, da se napaka popravi. Čeferin je namreč kot član upravnega odbora odvetniške zbornice sodeloval že pri izdaji odločbe o zavrnitvi vpisa kandidata v imenik odvetniških kandidatov.

Ustavno sodišče bo o pritožbi odločalo znova. "Ponoven preizkus ustavne pritožbe bo opravil senat ustavnega sodišča v ustrezni sestavi ob upoštevanju sklepa o izločitvi sodnika," so zapisali.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je 8. marca za medije povedal, da so tudi zaradi omenjenega primera na ustavnem sodišču prevetrili notranje nadzorne mehanizme, da bi v prihodnje preprečili napake z neizločitvami sodnikov. Navedel je, da je prišlo nehote do napake, še piše STA.