Tanja Fajon ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju. Foto: AP
Tanja Fajon ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju. Foto: AP

"Kaj bistveno novega nimam povedati. Predsedstvo SD-ja, ki je pomemben organ, je odločilo, da ministrica nima več našega zaupanja zaradi objektivne odgovornosti. Vendarle je podpisala osemmilijonsko pogodbo. Razkriva se veliko negotovosti v ozadju, ampak podpis je njen, tudi zaupanja med zaposlenimi očitno ni. Naredila je določene poteze, ki jih pozdravljam. Ampak za razčiščevanje posla ali kakršne koli zakonske odgovornosti so pristojni organi odkrivanja in pregona," je ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v pogovoru z dopisnico Mojco Širok poudarila Tanja Fajon, ki vztraja, da so organi odkrivanja in pregona tisti, ki morajo opraviti delo.

"Vsi očitki, ki letijo po enem ali drugem, res ovirajo naše delo. Ne morem biti raziskovalka, ministrica in predsednik vlade tudi ne," je dodala.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je tudi v petek zatrdila, da ne namerava odstopiti, dokler pri spornem nakupu stavbe v Ljubljani ne bo dokazala sistemske korupcije. Sešla se je s premierjem Robertom Golobom in se dogovorila, da naj bi, ko bo nastopil čas za to, odstopila sama. Razplet naj bi bil znan v ponedeljek.

Policijsko varovanje?

Po neuradnih informacijah naj bi Dominiko Švarc Pipan varovala policija, saj naj bi ji grozili. Grozili naj bi tudi nekaterim drugim vpletenim v sporni nakup stavbe.

Afera s sodno stavbo je povzročila tudi krizo v koaliciji. Kljub večkratnim pozivom SD-ja, naj premier ministrico razreši, ta z odločitvijo še čaka.

Afera pri nakupu sodne stavbe

Ministrico za pravosodje je predsedstvo njene stranke SD pozvalo k odstopu zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Premier Golob pa je pojasnil, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado.

Fajon vztraja, da Švarc Pipan nima več zaupanja stranke
Nesoglasja v stranki SD