Letalo falcon je slovenska vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev. Foto: MMC RTV SLO
Letalo falcon je slovenska vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev. Foto: MMC RTV SLO
Falcona ni hotel kupiti nihče

Direktor javne agencije za civilno letalstvo Žiga B. Kotnik je sicer potrdil, da si je falcon ogledalo kar nekaj interesentov, a tudi slovenski poslovni letalski prevozniki, ki so se v preteklosti že prijavljali na razpise za najem ali upravljanje falcona, tokrat niso oddali ponudb, saj se jim zdi ponujena cena, torej 12,6 milijona evrov, previsoka, je za Radio Slovenija poročal Robert Škerjanc.

Poslovni direktor podjetja Linxair Ludvik Uhan je pojasnil, da ponudbe zaradi finančnih težav in tudi sicer previsoke cene ne bodo oddali. Tudi direktor podjetja Gio poslovna aviacija Bojan Žlebnik je dejal, da je "cena malo previsoka" in da zato ne bodo šli v prijavo. Da niso oddali ponudbe, so potrdili tudi v podjetjih PartnAir in Adria Airways - predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je dejal, da gre za letalo, ki operira v poslovni aviaciji, s katero se Adira ne ukvarja.

V najem oziroma v upravljanje
Letalo je bilo sicer na prodaj po načelu videno-kupljeno. Merilo za izbor najugodnejše ponudbe je cena, v primeru več enakih najugodnejših ponudb pa bodo o izbiri kupca odločala dodatna pogajanja, je zapisano v uradnem listu. Ponudniki bi morali o ponudbi priložiti potrdilo o vplačani varščini v vrednosti 10 odstotkov ponujene cene. Izbrani kupec bi nato kupnino poravnal na podlagi izstavljenega računa, in sicer najpozneje v roku 30 dni, letalo pa bi lahko prevzel v roku osmih dni po vplačilu celotne kupnine.

Ker pa ni bila oddana nobena ponudba, bo agencija za civilno letalstvo o tem obvestila vlado in v skladu z njenim sklepom začela postopke oddaje letala v najem oziroma upravljanje.

Od leta 2009 stoji v hangarju
Letalo falcon je slovenska vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v Basel v Švici na servis, od oktobra istega leta pa falcon stoji v hangarju brniškega letališča. Vlada je letalo sicer znova skušala dati v najem, a neuspešno, nato pa se je odločila, da ga bo prodala.

Falcona ni hotel kupiti nihče