Akcija na Ptuju. Foto: Slovenska filantropija
Akcija na Ptuju. Foto: Slovenska filantropija
Slovenska filantropija
"Gverilska" akcija lepljenja letakov. Foto: Slovenska filantropija


2. aprila poteka že 7. dan za spremembe, ki ima prvič podnaslov dan za spoštovanje. "Velika prostovoljska akcija ponovno povezuje številne akterje po celotni Sloveniji, letos še posebej z namenom spodbujanja dobrih medsebojnih odnosov, spoštljive komunikacije in drobnih dejanj," so ob tem zapisali na Slovenski filantropiji. Ta je kot glavni organizator že v preteklosti akcije obarvala medgeneracijsko in skupnostno, in ker zdaj zaznavajo vse več pojavov nestrpnosti, nespoštljivosti in celo sovražnega govora, letos poskušajo te pojave omejevati s prostovoljstvom.
Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je pozvala: "Odkrivajmo in spoštujmo dobro v ljudeh - tako bo med nami več dobrega in nam bo vsem v življenju lepše."
Prostovoljce in akcijo je podprl tudi predsednik vlade Miro Cerar z videosporočilom, v katerem pravi tudi: "Za našo sedanjost in prihodnost je predvsem pomembno, da drug drugega spoštujemo. Da smo človeku človek."
S sloganom akcije 'Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!' že vsa leta nagovarjajo posameznika, so sporočili iz organizacije. "Vsi smo lahko sprememba. Že s kancem spoštovanja do soljudi in z empatijo, ki nam jih pomaga razumeti," meni Boštjan Gorenc - Pižama.
V vlogi prostovoljca se lahko preizkusi vsak, kje potekajo akcije, kaj se dogaja in kontakti organizatorjev so na voljo na tem interaktivnem zemljevidu.
Prostovoljske akcije potekajo v 69 krajih, med organizatorji so šole, društva, občine in posamezniki, sodelovala bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 122 akcij, v okviru nekaterih se je povezalo tudi več kot 10 organizacij.