Oskrunjen začasni spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Oskrunjen začasni spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Foto: BoBo

Na steno so napisali Nehajte se že igrati partizane in domobrane, na steklo začasnega spomenika pa narisali kljukasti križ.

Policija je bila o dogodku obveščena danes zjutraj, dejanje obravnava kot prekršek in še zbira obvestila, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Dva stebra, povezana v temelju
Spomenik je leta 2013 v spomin na padle v vojnah in vse, ki so bili zaradi njih kakor koli prizadeti, naročilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Študije spomenika so bile umeščene ob Šubičevo cesto v os Parka Zvezda, na t. i. Južni trg.

Komisija Zbornice za arhitekturo in prostor je na natečaju najbolj prepričala zamisel arhitektov Roka Žnidaršiča, Mojce Gabrič, Sama Mlakarja in Žige Ravnikarja. Njihova rešitev oblikuje poseben, vendar odprt prostor spomenika z dvema, v temelju povezanima stebroma, ki predstavljata enotnost v dvojnosti.

"Predlagana postavitev spomenika in njegova simbolna oblika sta izrazito nevtralni, brez nepotrebne patetike in v tem prostoru kot tudi času neprimerne monumentalnosti. Obe izhajata iz nastavkov kompozicije že izoblikovanega širšega prostora obeležja žrtvam vseh vojn kot tudi njegovega fizičnega izraza. Tudi sam spomenik je zasnovan tako, da svečani prostor sicer jasno zaznamuje, vendar ga ne pogojuje z nepredvidljivim preurejanjem Južnega trga v ozadju," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

V spomin in opomin
Postavitveni prostor za spomenik vsem žrtvam vojn so ob prisotnosti visokih državnih predstavnikov odprli sredi junija. Gre za spomin in opomin, je ob odprtju dejal predsednik Borut Pahor.

"Niti za trenutek nismo pomislili, da postavitev takega spomenika zaključuje stremljenje k narodni pomiritvi in spravi, pač pa prav obratno, da jo želi spodbuditi in ohranjati," je takrat opomnil Pahor, ki meni, da spomenik sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo postavljene spomenike v spomin ljudem, ki so umrli v vojnah.

Postavitev spomenika, ki bo stal na Kongresnem trgu v Ljubljani, je predvidena za prihodnje leto.